Драма без край: Отлагат Брекзит за 3-и път

Парламентът забрани излизане на Великобритания от ЕС без сделка и отказа на Борис Джонсън предсрочни избори

Топ
20:59 - 04 Септември 2019 (обновена)
6250
Драма без край: Отлагат Брекзит за 3-и път

Камарата на общините на британския парламент прие тази вечер закон, който забранява на правителството да изведе страната от Европейския съюз без споразумение. След приетия на три четения текст министър-председателят Борис Джонсън поиска от депутатите да гласуват за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври, но не получи необходимите за това две трети (434) от гласовете.

Камарата гласува с 298 на 56 гласа за предложението му, като лейбъристката опозиция се въздържа. Лидерът й Джереми Корбин каза, че тя може да подкрепи предсрочни избори, когато те вече не могат да осуетят законовата гаранция срещу напускане на ЕС без споразумение. 

Депутатите се произнесоха за окончателното приемане на закона против Брекзит без сделка с 327 на 299 гласа. По-рано тази вечер те го приеха с 329 на 300 гласа на второ четене. Законът задължава правителството да поиска от ЕС да отложи (за трети пореден път) датата на Брекзит, която в момента е 31 октомври, за 31 януари догодина - освен ако парламентът одобри ново споразумение с ЕС или подкрепи Брекзит без споразумение с гласуване до 19 октомври.

"Мнението на това правителство е да проведем избори във вторник, 15 октомври", каза Джонсън. "Ако все още съм министър-председател на 15 октомври, страната ще напусне ЕС на 31 октомври", допълни той.

"Аз не искам избори, публиката не иска избори, страната на иска избори, но тази камара не остави друга възможност", добави Джонсън, посочвайки, че при тези обстоятелства "е напълно невъзможно за правителството да функционира".

Джонсън заяви, че премахвайки възможността за Брекзит без сделка, парламентът "на практика прекратява преговорите" и "предава на ЕС контрола" върху това кога Обединеното кралство ще излезе от съюза. Той упрекна депутатите, че са го принудили "да моли ЕС за отсрочка" и декларира, че ще се опита да получи нова сделка за напускане на ЕС на неговата среща на върха в Брюксел на 17 и 18 октомври. И припомни, че ако това не стане, Британия трябва да напусне на 31 октомври. Отсрочката изисква единодушно съгласие на останалите 27 държави членки. 

Корбин заяви, че ще подкрепи предсрочните избори, когато законът бъде окончателно приет. Той посочи, че сегашното предложение за избори съдържа "отровата на (напускане) без сделка". “Нека този закон (окончателно) мине и да получи съгласието на кралицата, тогава ще подкрепим избори, така че да не изхвръчим от ЕС без сделка", каза той. "Ние искаме избори, за да изхвърлим това правителство".

"Tози министър-председател твърди, че има стратегия, но не може да ни каже каква е тя. По-големият проблем за него е, че не може да каже и на ЕС. Това е като новите дрехи на царя - няма нищо там", язвително отсече Корбин.