Драма и в Патентното ведомство след смяната на властта

Протеже на гербери писна срещу щерката на ексректора на УНСС, която Радев назначи в институцията

Политика
18:00 - 18 Август 2022
7672
Драма и в Патентното ведомство след смяната на властта

Патентното ведомство се тресе от скандали от дни след като новата служебна власт върна старото ръководство на институцията, определяща запазените марки, в лицето на проф. Владя Борисов. Lupa.bg обаче се добра до изключително пикантни факти за враждата между нея и досегашната шефка на ведомството - бесепарката, близка до лидерката на БСП Корнелия Нинова - Таня Найденова.


Таня Найденова

Източници на медията ни разкриха, че не е изключено Найденова да е била неправомерно назначена преди няколко месеца на апетитния пост заради разминаване в образователния й ценз и изискванията, разписани по нормативната база на икономическото министерство - принципал на институцията.

Въпросната другарка била с юридическо образование, докато предшественичката й и респективно - наследничка - проф. Борисова имала тапия именно в икономика на интелектуалната собственост, както баща й, бившият ректор на УНСС покойният проф. Борислав Борисов.


Проф. Владя Борисова 

Таня Найденова, която преди това пък беше общинарка в СОС, първо бе назначена от Нинова в ДКК, но бързо смени креслата и застана начело на Патентното ведомство. Преди няколко дни червенокосата фурия обяви, че срещу нея бил приложен реваншизмът на Радев и затова била изхвърлена и от там. 

По наша информация обаче държавният глава лично се поинтересувал за нейната фигура и останал изумен, когато научил, че през далечната 2008 г., като близка на няколко гербера, тогаващната зам.-шефка на комисията по транспорт в столицата е застанала в средата на скандала за обществените поръчки за част от транспортните линии.

И включително е настоявала пред ресорното вице на Бойко Борисов тогава - зам.-кмета Велизар Стоилов, да получи лично в ръцете си една от тях. Тогава няколко глави в столичната община паднаха след изтичането на таен запис за мътните сделки и след разговор на Борисов с по това време директора на ДАНС Петко Сертов. 

А най-куриозното е, че БСП се запознало в детайли с фигурата на Найденова не по друг повод, а след като заби тузарския си мерцедес във витринта в топ центъра на столицата през 2020 г. И до днес из коридорите на "Позитано" 20 се говори, че някогашната общинарка е шофирала под въздействието на алкохол, макар и да е било "едно малко". 

"Аз не съм калинка", заяви уволненият председател на Патентното ведомство и посочи с факти, че има нужния опит и експертиза от 1997 г. Абсолютно ми е необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на госпожа Борисова отново на това място, коментира преди дни наранената и натирена Найденова.

Според нея напрежението в държавната администрация е "неимоверно високо". Служителите на патентното ведомство, по думите й, пък били потресени от тези смени. И се оплака, че проф. Борисова си е позволила на следващия ден след заповедта за уволнението й да се настани в нейния кабинет, без да й остави право да събере нужната документация.