Драма: Съдия изпълнител продава култова сграда в Перник

Собственикът на емблематичната Минна дирекция — паметник на културата, е неизвестна фалирала фирма

Новини
10:00 - 05 Октомври 2022
4080
Драма: Съдия изпълнител продава култова сграда в Перник

Емблематична сграда – паметник на културата – Минната дирекция в Перник – е обявена за продан от Национална агенция по приходите, гръмнаха регионалните медии. 

НАП е обявила търг за един от символите на града, като началната сума е 7 151 043 лв.минна-

В момента сградата се води собственост на фалирало дружество, което дължи пари на държавата.

И държавата иска да продаде сградата на Минна дирекция, за да си вземе парите обратно.

Сградата на Минна дирекция в гр. Перник е построена през 1932 година, по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неоклсически стил, а вътре се наблюдава влияние от ранна готика. Сградата се намира в центъра на града и е в непосредствена близост до черквата „Св. Иван Рилски“ и сградата на общината и е една от емблемите на град Перник.

"Това, което виждам, е публично обявена продан с много кратък срок от Национална агенция по приходи, чрез публичен изпълнител и адвокатска кантора за сумата от малко над 7 милиона лева. Понеже дружеството, което стопанисва сградата на Минна дирекция е фалирало, държавата трябва като отговорен стопанин да си събере дълговете. По-тревожното за мен, като кмет на Перник и перничанин е в чии ръце отива сградата и кой я стопанисва сега", казва кметът на Перник Станислав Владимиров пред “За Перник”.

“Сградата на Минна дирекция в Перник е една от най-красивите и ценни сгради на Балканския полуостров.

Това е най-хубавата сграда в Перник, а и не само. Тя е сърцето на Перник!

Построена през 1932 година от ръцете на миньорите на Перник. Огромно културно наследство, което с болка всички виждахме, че не се стопанисва както искаме. Големият грях на Перник е че даде тази невероятна сграда в частни ръце. Приватизираха я заедно с мината. Това перничани не могат да си го простят.”, обяснява кметът на миньорския град.

Той се ангажира да положи всички усилия да върне култовата сграда на перничани.

“Търсим спешни варианти. Единият е държавата да я придобие. Да се намери механизъм. Ще се опитам да говоря с президента и министри. Вторият вариант е Община Перник да закупи сградата. Това може да стане чрез кредит, защото ние нямаме нужните средства днес. Но искам да уверя хората на Перник, че ще се боря да върна тази сграда на перничани”, обещава Станислав Владимиров.

“Ще я реставрираме. Ще върнем величието й. Може да се превърне в сграда на кметството на Перник. Да се правят събития в нея. Може да поеме музейни колекции. Тя е прекрасна сграда. Тя трябва да бъде върната на хората”, сигурен е кметът.

Снимки: “За Перник”