Драма в БСП: Нинова реди депутатски листи с куриозни случки

Политика
12:20 - 28 Август 2020
7786
Драма в БСП: Нинова реди депутатски листи с куриозни случки

Реденето на червените листи за предстоящите парламентарни избори вече е в ход, научи Lupa.bg от свои източници на "Позитано" 20. Алъш-веришът за списъците вървял с пълна сила, въпреки че не е ясно кой ще оглави БСП след 12 септември, когато е прекият избор за нов лидер. 

Настоящата председателка Корнелия Нинова обаче вече си имала фаворити за почти всички избирателни райони. Освен, че София била "наредена" плътно от нейни хора по челните позиции на листите, като за 23 МИР това е Янаки Стоилов, за 24-и Георги Свиленски, а за 25-и вероятно Калоян Паргов, тя била готова и  с конкретни имена в областните центрове. 

По наша информация обаче съставянето им не вървяло съвсем гладко и било изпъстрено с куриозни случки. Така, например, в Хасково Нинова без да знае, предложила на две дами водаческото място. Оказало се обаче, че двете са приятелки и добре се посмели на случката, когато си заразказали как минали поотделно срещите им с Нинова. Става въпрос за двете настоящи депутатки - Виолета Желева и Смиляна Нитова. 

Същата комична ситуация се разиграла и във Враца, където шефката на БСП първо поставила Ивайло Лилов на първо място, както му обещала, а след това гарантирала същото водаческо място на бившия кмет на Мездра Генади Събков. За да няма разсърдени, Нинова си осигурила подкрепа за лидерската битка и от Николай Иванов, с когото също се уговорила за първото място в бъдещата листа, ако той и неговите сподвижници гласуват за нея на 12 септември. 

Драматично пък било в Плевен, където според нея на първото място трябвало да "кацне" депутатът Стефан Бурджев, щедро обявил подкрепата си за нея вчера, а после се отметнала и предложила той да е втори, а бившият вицепремиер от кабинета на Жан Виденов Румен Гечев да е водач. В крайна сметка поне там двамата са били наясно със схемата и сърдити нямало. 

Иначе утре се очаква опозицията в БСП да се събере отново с искане за провеждане на заседание на Националния съвет. Предположенията обаче са, че Нинова може отново да го бойкотира, като застави "своите" да не присъстват и така кворумът за пленума да не се формира.