Драма в карловската болница, областният управител иска оставки

Според Дани Каназирева мениджмънтът е виновен за недостига на легла и доктори

Актуални новини
17:30 - 07 Ноември 2020
4035
Драма в карловската болница, областният управител иска оставки

Проблемът на карловската болница е нейният шеф д-р Христо Пелев. Това заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева, която днес проведе извънредна среща със зам.-кмета на града Никола Цветков, председателя на общинския съвет Доньо Тодоров и самия Пелев. Присъства и ръководството на РЗИ.

"Познавам проблема от самото начало. Липсва комуникация между управителя на болницата и медицинския персонал. Няма човек в Карлово, който да не знае това. В последните години много лекари и сестри напуснаха здравното заведение. Като председател на областния кризисен щаб смятам, че общинският съвет в Карлово е компетентният орган да реши проблема. Той може да намери решение - или временно да отстрани д-р Пелев, или да го смени с друг", посочи Каназирева. Тя призова местната власт за бързи и адекватни действия.

Преди това зам.-кметът Никола Цветков обясни, че намерили решение на проблема. По думите му  в бившето хирургично отделение ще бъдат разкрити 41 легла, като 11-те от инфекциозното щели да отидат там. Така специалистите щели да си стиковат работата. 

Самият Пелев каза , че инфекциозното отделение е извън сградата на болницата. "Освободих 3-ия етаж. Персоналът от инфекциозното ще се качи там и заедно с други лекари ще работят за лечението на болните с коронавирус. Така се пести човешки ресурс и няма да има дълъг престой", посочи управителят.

Според единственият инфекционист в Карлово д-р Анета Милушева, която изнемогва,  на 3-ия етаж, където искат да ги местят, не са осигурени противоепидемични мерки. 

"Ще влизат през отделен вход и ще излизат през друг", обясни шефът на болницата. Милушева твърди, че има легла само на хартия. Попитан кой ще се грижи за тези 41 легла, които смята да разкрие, д-р Христо Пелев назова имената на гастроинтеролога д-р Гълъбова и на невролога д-р Тодорова.

Областният управител Дани Каназирева разкри, че при проверка на Здравната каса е установено как пациенти лежат по 30 дни. "Снощи в 2 часа беше докаран 59-годишен мъж от Карлово в интензивното на пловдивската "Св. Георги", посочи тя. И повтори, че проблемът на карловската болница е нейният мениджмънт.

"Разговаряла съм с ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Марияна Мурджева. Намерили сме двама стажанти, които да отидат в Карлово и да помагат", добави тя.

Д-р Пелев не каза  дали ще се оттегли. И председателят на общинския съвет Доньо Тодоров не даде отговор. Той заяви, че проблемът с медицинските кадри не бил само при тях, а в цялата страна. "Всеки лекар, сестра и санитар ни е ценен", посочи Тодоров. И увери, че случаят ще бъде обсъден с кмета на Карлово и разгледан.