Драма в Lupa.bg: Отказват помощи на малтретирана майка с бебе на 4 м.

У нас
13:19 - 31 Март 2021
9175
Драма в Lupa.bg: Отказват помощи на малтретирана майка с бебе на 4 м.

Държавата отказва майчинство на 18-годишна родилка. Младата майка живее с 50 лв. на месец, след като мъжът й я изхвърля от дома си в напреднала бременност. Тя намира подслон при възрастни хора в плевенско село, разказва пред Lupa.bg Вера Иванова от организацията „Системата ни убива“.

Майката не търси помощ от социалните служби от страх да не й вземат момиченцето, което в момента е на 4 м. За да може да се грижи за него, тя помага на възрастни хора, от които получава около 50 лв. месечно. Кметът на селото, в което е отседнала младата жена, все още не я регистрирал. Ако го направи, той може да й уреди еднократна помощ от 375 лв.

„Понеже е на 18 г., момичето има право на майчинство само от 100 лв. Само че не ги получава, тъй като трябва да представи бележка за доходите на съпруга й, който я е пребивал от бой и я е изхвърлил на улицата“, разказа Вера Иванова.

„Още колко бебета в България са обречени от първата глътка въздух от управляващите? Така антисоциалната политика поставя децата в риск, за да ги отнеме и да ги даде на платени "майки" срещу 1300 лева от джоба на данъкоплатеца и цяла верига от НПО точещи средства в "интерес" на детето. Както казва Сачева: "Не е важно, дали родна майка отглежда детето, а коя майка може да го гледа - на нея даваме пари....", коментира Иванова.

От групата „Младите срещу системата“ опитват да осигурят всичко необходимо за 4-месечното бебе. Те се заричат, че ще преборят административната спирала и ще осигурят на майката социално майчинство. Засега имената й няма да се разкриват, както селото, в което е избягала от мъжа си. Тя се страхува, че съпругът й може да я пребие отново, а социалните да й вземат рожбата.