Драмата не спира: отлагат Брекзит

Британските парламентаристи задължиха Тереза Мей да забави излизането на Великобритания от ЕС

ЕС
21:24 - 14 Март 2019
2552
Драмата не спира: отлагат Брекзит

Британските депутати гласуваха с 412 гласа "за" отлагане на Брекзит и с 202 "против" отлагането на Брекзит на 29 март, датата, която според чл. 50 от Лисабонския договор трябваше да е денят на раздялата на ЕС с Обединеното кралство.

По-рано британските депутати гласуваха внесена от Сара Уоластън поправка, която призовава за отлагане на Брекзит, за да има повече време за организиране на референдум за Брекзит. Законодателите за първи път гласуваха предложение за втори референдум от декември 2017 г. насам. Тогава лейбъристите се въздържаха, както и сега. Сега, във внесения от Уоластън текст се казва, че премиерът Тереза Мей трябва да поиска от ЕС отлагане на Брекзит за провеждане на публичен вот, при който британците могат да дадат съгласието си за напускане на ЕС при условията, установени от парламента, или за запазване на еврочленството. Камарата на общините отхвърли предложението за втори референдум за Брекзит. 334 депутати гласуваха "против", а 85 "за" - с мнозинство от 249 гласа.

Другата седмица Тереза Мей може да се опита да внесе споразумението с ЕС за трето гласуване в британския парламент. На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за". На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.

Европейският съюз не може да гарантира отлагане на Брекзит, докато не научи мотивите на Великобритания защо желае това, каза Барние по-рано.