Драстично орязаха автобусните курсове в Бургаско

Пътникопотокът е намалял значително заради епидемичната обстановка

Новини
14:53 - 02 Декември 2020
2443
Драстично орязаха автобусните курсове в Бургаско

Между 10% и 12% спад на оборотите през ноември отчитат превозвачите в Бургаско, съобщава БНР.

Пътникопотокът в страната е намалял значително заради епидемичната обстановка. По тази причина превозвачите редуцират много от курсовете на автобусите си.

От бранша твърдят, че към момента мерките за подпомагане на бизнеса нямат особено голям ефект. Някои от тях се опасяват, че може да се наложи да прекратят дейността си през новата година.

Най-голямата превозваческа фирма в региона е принудена да прекрати курсовете си от Бургас към Велико Търново.

Управителят Румен Христов обясни, че към Варна обслужването е намалено с 50% и в момента се изпълняват три курса.

По направлението "Слънчев бряг" в момента по маршрутите през Каблешково и Поморие вместо 8 курса се изпълняват 5. По направлението Карнобат курсовете са намалени на 2, а към Камено - на 5. За Айтос намалението е от 14 на едва 4 курса, а към Царево курсовете са намалени почти наполовина.

По селата са спрени обедните курсове и е оставено само движението сутрин и вечер.

Христов посочи, че фирмата му може да прекрати дейност догодина, ако държавата не помогне на превозвачите. По негови думи, след като се налагат нови ограничения, държавата е трябвало да бъде готова с някаква мярка, която да даде възможност на превозвачите да запазят направленията с по-малко курсове. Той обясни, че фирмата му е кандидатствала по две програми, но до настоящия момент няма никакво финансиране.