Дрехите менте вече се шият и у нас

50% от фалшивите стоки влизат у нас без лого, етикет или стикер

Общество
21:15 - 07 Януари 2023
5053
Дрехите менте вече се шият и у нас

50% от фалшивите стоки, които заливат пазара и се продават онлайн и в търговската мрежа, влизат у нас без лого, етикет или стикер. Едва тук те се щампират. А между 10 и 20 на сто от фалшификатите дори се произвеждат в страната, разказаха от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Основно на нашия пазар влизат дънки, блузи, очила, парфюми, часовници и маратонки. Контрабандната стока най-често идва от Турция и Китай. Напоследък се предпочита южната ни съседка заради общата граница. А и качеството не е толкова лошо, казват антимафиоти. И посочват, че някои от марките са изнесли производството си там заради по-евтината работна ръка. Мошениците използват това и правят и ментета.

Границата ни се преминава сравнително лесно. Може да е чрез карго, а митничарите не могат да проверят всичко. Когато стоката пристигне, има два варианта. Или ментетата се продават в страната, или сме хъб за Западна Европа. Някои от стоките стигали дори до Испания.

Рекламират ги чрез фейсбук групи или сайтове, пращат ги по куриери. Понякога идва чиста черна тениска и у нас само се щампира логото, за да се продаде по-лесно.

При тонколонките например с един кашон в България влизат самите те, а стикерите - с друг. Същата е схемата и с парфюмите.

Печалбата е огромна, при сравнително нисък риск. Често се случва санкциите да минат по административен ред, ако мошениците не бъдат заловени от ГДБОП. По веригата оскъпяването до крайния потребител е огромно. Печели веднъж производителят на фалшивите дънки, който ги продава за 20 лева, а вносителят ги продава за 50 например. Следват прекупвачът на едро, който ги съхранява в депо. Едва тогава се стига до крайния продавач, без значение дали е във физически магазин, или онлайн платформа за търговия.

Подобна е мащабната схема, разбита в Русе през декември м.г. Там се ползвала турска фирма за превоз на пътници. Заедно с тях в багажа влизали и фалшивите стоки. Разтоварването ставало край Русе, част от ментетата оставали там, други се карали в София. В столицата следва ново преразпределение - една част остават в страната, другата тръгва за чужбина. Често от ГДБОП хващали и хранителни добавки.

Почти същата е схемата и на тези, които сами си шият фалшификатите.

“Около 10-20 процента от стоката се произвежда в шивашки цехове в област Хасково, Кърджали и др. Правихме операции и разбихме няколко”, обясниха пред 24 часа антимафиоти. Една от акциите е на 10 ноември м.г. Тогава са атакувани цехове в Търговище, Разград и Харманли. Иззети са шевни и щамповъчни машини и съоръжения, използвани в незаконното производство, както и множество спортни облекла, носещи белезите на световноизвестни търговски марки.