Древен камък се завръща в Лондон за коронацията на Чарлз III

"Камъкът от Скун“ се смята за свещен, исторически символ на монархията и на шотландската националност

Актуални новини
14:45 - 28 Април 2023
2324
Древен камък се завръща в Лондон за коронацията на Чарлз III

Древният „Камък от Скун“, върху който монарсите на Великобритания са коронясвани от векове, се завръща в Лондон за коронацията на крал Чарлз III следващата седмица, предаде Ройтерс, позовавайки се на длъжностните лица.

„Камъкът от Скун“, известен още като „Камъкът на съдбата“, се смята за свещен, исторически символ на монархията и на шотландската националност. Той беше изнесен от постоянното си място в Единбургския замък за първи път от повече от 25 години, съобщи Шотландската организация за околната среда с историческа стойност, която е поела отговорността за камъка.

Организацията обясни, че си е сътрудничила с полицията, както и с други агенции, за да гарантира „безопасното и надеждно транспортиране“ на обекта. За тази цел за преместването е използвано специално превозно средство, изработено предимно от шотландски дъб.

Камъкът беше изнесен от Единбургския замък с официална церемония с участието на представителя на монарха в Шотландия Джоузеф Мороу, както и на първия министър на Шотландия Хамза Юсаф в ролята му на Пазител на великия печат на Шотландия, каза Шотландската организация за околната среда с историческа стойност.

Произходът на камъка е неизвестен, но се смята, че е бил използван при встъпването в длъжност на шотландските крале още в началото на 9-и век.

Английският крал Едуард I конфискува камъка от Шотландия през 1296 г. и го вграждат в „Стола за коронации“, който поръчва през 1308 г. за Уестминстърското абатство в Лондон. От управлението на Хенри IV през 1399 г. този камък се използва в церемониите по коронясването на всички английски и британски монарси.

Камъкът е откраднат от шотландски националисти през 1950 г., но е открит няколко месеца по-късно. Официално е предаден на Шотландия през 1996 г. и ще бъде върнат там след коронацията на Чарлз Трети.

През 1996 г. „Камъкът от Скон“ е преместен в Шотландия перманентно. Той ще бъде върнат в Единбургския замък след коронацията на Чарлз Трети.