Древен код открит в планината на извънземните

Символите са най-малко на 7 хил. години

Мистика
20:53 - 15 Септември 2020
6542
Древен код открит в планината на извънземните

В Шри Ланка екип от астробиолози и екзогеолози, ръководени от д-р Аравинда Равибхану Суманаратна, докато изследва известната в страната „планина на извънземните“, открива забравени и неизвестни досега древни петроглифи, които според изследователите са тясно свързани с астрономията.

Учените вече са публикували своя доклад в специализирано списание, озаглавено "Кодиране на планината Данигала в Шри Ланка", отбелязва Ancient Origins. Данигала е почитана като свещено място. В света тя е по-известна като „Извънземната планина“, тъй като се твърди, че над нея често се наблюдава НЛО. За учените тази планина представлява голям интерес, тъй като в нея и преди са откривани петроглифи.

В новото проучване екипът описва както неизвестни досега петроглифи, така и гравюри, открити през 19 век от британския офицер Фосет. Учените обаче са забравили за тях повече от век. Петроглифите се намират в пещерата Едаккал в западния склон на планината. Като цяло те са сравними с други подобни археологически обекти в Шри Ланка.

Древните автори гравират както геометрични модели, така и примитивни изображения на хора с оръжия в ръце, животни и растения. Чертежите са ориентировъчно датирани 5500-4500 г. пр. н. е. Учените посочват, че това е първият път, когато „специални видове символи“ са свързани помежду си. Те пишат, че в пещерата почти цялото налично пространство е било покрито с петроглифи. Най-големите от тях са с дължина 7,5 метра и височина пет метра. Изследователите вярват, че някои произволно издълбани набори от геометрични символи всъщност са древен код, представляващ „изгубена астрономическа система за броене“. Това обаче е само хипотеза и не е изключено тя да бъде предложена за привличане на туристи в този регион. Въпреки това произведението заслужава внимание, макар и само защото петроглифите на планината Данигала все още са слабо разбрани. Като се има предвид практиката на други древни народи по света, някои от тези изображения наистина могат да имат астрономически характер.

В научната общност все още има дебати относно периода на заселване на Шри Ланка. Последните открития показват, че хората може да са пристигнали тук преди около 300 000 години. Някои вярват, че това е можело да се случи преди 500 хиляди години. Възрастта на най-стария човешки обект, открит близо до планината Данигала, е около 125 хиляди години.