Древни тръби от лава са открити на Луната

Диаметърът на вулканичните следи достига 500 метра

Мистика
10:35 - 09 Октомври 2023
3503
Древни тръби от лава са открити на Луната

Луната изглежда винаги е крила много тайни и една от тях са обширните тръби от лава, разположени в нейните дълбини. Изображенията, направени от Lunar Reconnaissance Orbiter (LROC), луноходът на НАСА, потвърждават съществуването на огромни тръби от лава, простиращи се на десетки километри.

Тези тръби от лава са доказателство за древна геоложка активност на Луната. Те са създадени от вулканични изригвания, когато горещата лава се охлади, за да образува кора, а потокът от лава в тази кора създаде тези тръби. С течение на времето много от тях се разрушават поради сеизмична активност и ударни явления, оставяйки след себе си верига от уникални дупки.

Най-изненадващият аспект на това откритие обаче е размерът на тръбите от лава. На места те достигат диаметър до 500 метра. Това означава, че в тях могат да се помещават цели градове, давайки на учените и бъдещите изследователи на Луната не само огромно пространство, но и стабилна температура от около 17°C.

Тези характеристики правят лавовите тръби на Луната идеални кандидати за бъдещи лунни бази. Те осигуряват защита от космическа радиация, слънчеви изригвания и метеорити, което ги прави привлекателни за космическите агенции, които виждат Луната като следващата стъпка в изследването на космоса.

Изучаването на тези тръби от лава също отваря възможността за по-добро разбиране на историята на Луната и нейната геоложка еволюция. Научните изследвания могат да помогнат за разкриването на тайните на миналото на това небесно тяло и да дадат представа какви други съкровища може да крие земният спътник.

Въпреки всички тези потенциални ползи обаче, все още е загадка как някои от тези тръби от лава имат повдигнати страни вместо очакваните срутени ями. Това поставя нови въпроси и изисква допълнителни изследвания.