Дрогиран свидетел прикри убиеца на Георги в Борисовата градина

Лъчезар Трайков отрече да познава Йоан Матев

Общество
13:31 - 28 Януари 2021
2473
Дрогиран свидетел прикри убиеца на Георги в Борисовата градина

Ключов свидетел от Нидерландия бе разпитан по делото за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година.

Лъчезар Трайков обаче се оказа, че изобщо не помни подсъдимия за престъплението Йоан Матев и на практика го покри, съобщава "Телеграф".

От показанията му, които даде от Амстердам по скайп, стана ясно, че в деня на убийството е бил съвсем наблизо и е пушил марихуана. Камерите на МВР са го фиксирали в района, където бе заснет "самотния бегач" и след това е бил издирван като заподозрян за убийството.

Трайков е тестван за дрога, претърсвано е и жилището му, но нищо не е открито. По-късно подозренията срещу него са снети. Пред съда младият мъж обясни, че не помни нищо от деня на зверството и няма представа кой е Йоан Матев.

Убийството стана точно в деня на Христо Ботев - 2 юни, преди повече от 5 години. Около година отне на службите да разкрият самоличността на самотния бегач.

В хода на разследването стана ясно, че след фаталното наръгване Матев е променил външността си. Надебелял е, дори си е боядисал косата. Разплитането дойде и след показанията на брат му Марсел, който буквално го закопа, като заяви, че е хвърлил ножа, с който е наръгал Георги в точно определена шахта.

Оръжието беше открито, но тъй като е седяло много дълго време там, по него не бяха намерени годни доказателства. Освен това показанията на член от семейството не се взимат предвид в хода на делото.

По процеса срещу Матев показания дадоха преподаватели и негови съученици. Стана ясно още, че директорката на частното училище, в което е учил, е знаела, че това е издирваното момче, но не е сигнализирала полицията.