Дрогирани ученици и шофьори провокираха акция "Бяло"

Инфлацията удари и наркотиците - в края на купона се продава по-скъпо

Новини
22:23 - 07 Декември 2022
3189
Дрогирани ученици и шофьори провокираха акция "Бяло"

3 хиляди полицаи в цялата страна стартираха операция срещу разпространението на дрога заедно с прокуратурите в различните области. Причината за мащабната инициатива е опасно засилващата се употреба на наркотици в училищата и все повечето заловени да шофират дрогирани, обясни главният прокурор Иван Гешев.

От няколко месеца се прави анализ на ситуацията, както и на стари разследвания срещу наркодилъри. Само за първите часове на акцията, наречена недвусмислно “Бяло”, бяха арестувани 56 души, някои от които са стари познайници на полицията.

За пръв път от много време МВР и прокуратурата работят заедно и в синхрон, стана ясно от ръководителите на двете институции.

Тя е по инициатива на Иван Гешев и започна точно в полунощ в сряда със заповед на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Българските граждани не се интересуват дали някой представител на институция харесва ръководителя на друга. Те имат очаквания и ние трябва да отговорим на тях - да се борим с престъпността и да има сигурност, обяви главният прокурор. Гешев посочи, че прокуратурата ще обвинява всички, за които МВР е намерило данни, че се занимават с разпространение на наркотици. Информацията можело да е както на разследващи полицаи, така и на следователи.

В акция “Бяло” участвали над 3000 полицаи от ГДБОП, Националната полиция, областните дирекции на МВР, жандармерията и граничари. Преди обяд в сряда се проверявало около частни и търговски обекти, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. Задържани са хора от криминалния контингент, но и такива, които досега не са били познати на полицията.

Акцията ще продължи, докато нивото на наркотиците спадне рязко. Срещу тези престъпления трябва да сме абсолютно нетолерантни, коментира и вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. И допълни: “Не сме имали толкова мащабна акция от много време. Тя тече на територията на цялата страна при много добро взаимодействие с прокуратурата”.

Една от интересните разбити оранжерии за марихуана била в свързани влекачи за камиони. Те били на паркинг, близо до с. Равно поле в Софийска област. Там са задържани четирима, които се грижили за тревата, обяви шефът на ГДБОП Калин Стоянов. И посочи, че в тях се гледали над 1500 растения марихуана. Имало и огромно количество суха маса. Количествата не бяха измерени до редакционното приключване на броя.

Друго характерно за тази наркооранжерия е осигуряването на електроенергия. Това се е случвало с генератор и голямо количество гориво”, каза антимафиот №1.

Влекачите били отдавна на паркинга, но от няколко месеца се използвали като наркооранжерия, добави шефът на полицията Атанас Илков. И обясни, че арестуваните са били в полезрението на МВР, но досега не са били хващани с дрога.

В Пловдив пък 17-годишен ученик бил заловен с 20 таблетки екстази, които продавал по 50 лв. на съученици. В дома му имало още от дрогата. Тийнейджърът не е задържан в училище, а близо до него.

Над 30 хиляди евро открили разследващите в Добрич в дома на дилър. В жилището му имало и амфетамини и два пакета с марихуана. Повече подробности за ареста му се очакват в четвъртък.

Марихуаната остава най-популярната дрога у нас, но все по-рядко се гледа на открито. Това става ясно от данните на МВР, предоставени на “24 часа”.

Тревата все по-често се гледа в закрити помещения и оранжерии с цел добиване на висок клас канабис, основно за вътрешния пазар, обясниха от МВР. И посочиха, че често това става в малки стаи на апартаменти и къщи. Причината да не се гледа на открито е, че за трафикантите не е изгодно - имат засилена конкуренция от групи от други страни и затова гледат да работят само за местния наркопазар.

Именно марихуаната е и наркотикът, който МВР е заловил в най-големи количества от началото на годината до края на октомври.  За това време са хванати малко над 13 тона. За цялата 2021-а са заловени 29 тона, но в тях влиза и марихуаната, установена при операции на Агенция “Митници”.

На дребно тревата се продава както директно свита на цигара, така и на бучка или в пликче от 1 грам. Обикновено грамът се търгува за около 20 лева. Често обаче дилърите мамят в количеството - пликче уж с 1 грам е около 0,8 грама. А самата цена също е завишена. Допреди няколко години грамът на дребно бе около 15 лева. Разбира се, при закупуване на по-големи количества следват отстъпки.

Инфлацията е при всички видове дрога. При амфетамините и метамфетамините цената зависи и от това кога се купува. Тези наркотици се ползват по партита. Ако в началото цената им е 30 лева за хапче например, в края на купона може да скочи и до над 70. При продаването на грам е по-евтино.

Самите амфетамини са и втората най-разпространена у нас дрога. И те, и метамфетамините, и дизайнерската дрога попадат в категорията синтетични наркотици.

Първите са по-сложни за синтезиране, изискват се познания по химия. При метамфетамина е по-лесно. Като основа се използва ефедрин, който се съдържа в различни лекарства, продавани свободно в аптеките. Често се синтезира в малки кухненски лаборатории.

Заради това, че е скъп - около 150 лв. за грам, кокаинът рядко се ползва у нас. До края на октомври са хванати малко над 5 кг. За цялата минала са били 12, но отново става дума за количества, заловени и от Агенция “Митници”. Рекордът за кокаин е 968 кг през 2020 г. Тогава над 370 кг бяха открити в Студенски град в София, а 550 кг кокаин бяха намерени импрегнирани в кашони с плодове, внесени от Колумбия.

Дизайнерската дрога пък става все по-масова, защото е евтина. Тя се отличава с по-силно действие, популярна е “билката”. Тя струва около 10-12 лв. за грам, една цигара може да се вземе за под 5 лева.