Дрон удари руски танкер в Керченския пролив (ВИДЕО)

Атаките се активизираха, след като Русия се оттегли от зърнената сделка и започна да нанася удари с дронове камикадзе по украинските пристанища

Топ
14:55 - 05 Август 2023
3802
Дрон удари руски танкер в Керченския пролив (ВИДЕО)

Руски танкер е поредната жертва на ударите с морски дронове камикадзе в Черно море. Sig, който е под американски санкции от 2019 г. е получил сериозни повреди и трябва да бъде изтеглен на буксир до брега. Според съобщенията няма жертви, но част от екипажа от 11 души е получил прорезни рани от счупените стъкла. До танкера вече е  руският спасителен кораб "Меркурий", а на помощ се отправят още кораби.

По същото време дронове атакуваха и Кримския мост по въздух, но засега няма данни за щети и жертви.

Ударът срещу танкера е станал около 23:14 часа, като силната експлозия се е чула в няколко района на най-близкото крайбрежие на Кримския полуостров.

Според някои съобщения танкерът SIG се е връщал от Сирия, където е доставил петролни продукти. Той е под санкции на САЩ от 2019 г. за доставка на товари в Сирия. Това е един от най-големите руски танкери - построен е през 2014 г. и е с вместимост почти 5000 тона.

По традиция първоначално официалните руски власти отричаха удара. Представителят на окупационните „власти“ на Запорожка област Владимир Рогов съобщи за „мощен взрив“, след който е започнал пожар, в района на Кримския мост край село Яковенково. „Движението по Кримския мост беше блокирано и осветлението беше изключено поради мерки за сигурност поради атаката на украински дронове. Самият мост не е пострадал“, каза Рогов.

">
 
Съветникът на губернатора на анексирания Крим Олег Крючков потвърди, че Кримският мост е затворен „поради заплаха от нападение“. „Колеги, ако не друго, подводницата не е наша и мостът не е кримски“, добави той.

Z-кореспондентът Юрий Котенок първи написа в своя телеграм канал, че на 30 морски мили от Керченския пролив руският търговски танкер  Sig, който е бил на котва, е бил ударен от украински морски дрон. „Корабът остана на повърхността. Екипажът е жив, машинното отделение е наводнено“, се казва в съобщението.

Телеграм каналът „Внимание, новини“ публикува аудио запис, за който се твърди, че е на преговорите на екипажа на танкера Sig с администрацията на брега. В него мъжки глас казва, че „машинното [отделение] е наводнено, ние самите не можем да се движим без влекач“. „Ръководството не знае какво ще решите там. Трябва да отидем в някакъв завод. Всички товарни цистерни са празни. Корабът е на вода“, се казва в аудиото. 

Информацията бе потвърдена и от пристанищните власти. “Руският танкер Sig е получил пробойна в района на машинното отделение откъм десния борд след атаката на морски дрон край Керченския пролив. Няма заплаха от потъване на плавателния съд. Екипажът е на борда. Никой не е пострадал”, съобщиха за РИА “Новости” в Центъра за координация на морските спасителни операции. Там не се споменава чий е дронът.

Според украинския Телеграм канал Insider е използван морски дрон, носещ 450 кг тротил. Операцията е съвместна на Службата за сигурност и Военно-морските сили на Украйна.

Това беше косвено потвърдено от шефа на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк. "Всеки взрив на кораб на Руската федерация или Кримския мост е абсолютно логична е ефективна стъпка по отношение на врага. Още повече, че такива специални операции се провеждат в териториалните води на Украйна и са на напълно законни. Ако Русия иска това да се прекрати, има един начин - да напусне територията на Украйна. Колкото по-бързо, толкова - по-добре за тях", каза той.

Това е втора атака с морски дронове в района за по-малко от 24 часа. Вчера сутринта бе атакуван районът близо до Новоросийск, като бе поразен големият десантен кораб "Оленегорский Горняк". Той трябваше да бъде изтеглен на буксир в залива.

Атаките се активизираха, след като Русия се оттегли от зърнената сделка и започна да нанася удари с дронове камикадзе по украинските пристанища.

На 19 юли руското министерство на отбраната обяви, че от 20 юли всички кораби, акостиращи в украинските пристанища, ще се считат за превозващи оръжия и военно оборудване, и следователно ще са военни цели.

На 20 юли украинското министерство на отбраната каза, че ще има същия подход към руските кораби, които се насочват към руските пристанища.

На 1 август един от корабите, пътуващ за украинското пристанище, навлезе безпрепятствено в украинските води. На 4 август Украйна атакува кораб, отиващ към руско пристанище.

Украинският президент Володимир Зеленски косвено потвърди участието на Украйна в ударите, като в снощното си обръщение благодари на Службата за сигурност за „връщането на войната обратно на територията на държавата-агресор“„Днес имаше и доклад на ръководителя на СБУ Василий Малюк. Няма да разкривам съдържанието. Мога само да кажа, че всички ние сме благодарни на Службата за сигурност на Украйна, че върнаха войната в държавата-агресор. Каквото посееш, това ще пожънеш“, каза Зеленски.