Другото олимпийско класиране: Къде е България в подреждането за медал на глава от населението?

Любопитна класация, оглавявана от карибски сензации

Актуални новини
20:20 - 12 Август 2024
3283
Другото олимпийско класиране: Къде е България в подреждането за медал на глава от населението?

България направи най-успешните си Олимпийски игри през новия век, завоювайки общо 7 медала, три от които златни в Игрите Париж 2024.

Това ни отреди 26-о място в подреждането по медали, като на Балканите единствено румънците са пред нас. Северните ни съседи също имат три златни отличия, но пък общата им бройка медали е по-голяма - 9.

Зад нас останаха страни като Сърбия, Гърция, Турция и Хърватия, за които твърде лесно твърдим, че имат в пъти по-добър спорт от нашия.

Вероятно в доста отношения е така, но не и в най-важното към момента мерило - олимпийското класиране. При всички положения представянето ни бе успешно, а въпреки витаещият около спорта ни негативизъм, България остави зад себе си редица нации, с доста по-голямо население и в пъти по-сериозно финансиране в посрта.

Къде обаче се намира страната ни в едно алтернативно класиране, в което златните, сребърните и бронзовите медали нямат значение като общ сбор? А единствено се пресмята бройката отличия на база населението.

Там ситуацията е сходна и пак сме на прага на топ 20, този път с три места напред - 23-а позиция.

Седемте спечелени медала означават по един на всеки 992 635 души, или приблизително по медал на милион население.

Класация, по която изпреварваме почти всички големи спортни сили. Непосредствено зад нас са Великобритания и Франция: По медал на 1 039 942 души за британците и на 1 069 812 души за страната домакин.

САЩ е на 47-о място в тази класация, като 126-те отличия отговарят на едно на всеки 2 665 819 души население, а при Китай логично статистиката е още по-лоша, защото при 91 медала, се пада по един на всеки 15,5 милиона души население.

Разбира се, в тази класация няма нищо официално и не е това начинът, по който се измерва спортно величие на отделните нации, но все пак е любопитно сравнение след края на игрите.

Класацията по този показател оглавяват три карибски острова, които въпреки скромното си население, записаха исторически представяния в Париж.

№1 е Гренада. С общо шест атлети, страната успя да спечели два бронзови медала в леката атлетика, а това прави по медал на всеки 56 хиляди души население. Сходна е ситуацията в Доминика. С едва 67-хилядно население, тя се добра до първия си олимпийски медал, при това - златен. Спечели го Теа ЛаФонд в тройния скок при жените.

На трето място пък е Сейнт Лусия, след като до момента малкият остров със 184 хиляди души население нямаше медал, но Джулиен Алфред им донесе две отличия - злато в спринта на 100 метра и сребро на 200 метра, което прави по медал на 92 хиляди души население.

Едва на четвърто място виждаме първата страна от по-сериозен калибър като жители - Нова Зеландия. Атлетите от тази страна спечелиха общо 20 медала, което е изравнен рекорд с игрите в Токио. Всичко това означава по медал на всеки 266 хиляди души население, което е наистина впечатляващо представяне от новозеландците.

В топ 10 намираме още една страна със сходна територия и брой хора като нашето - Унгария, която с 19-те си медала заема осмо място в тази алтернативна класация. И печелейки по медал на всеки 504 хиляди души население. В реалната класация Унгария е на 14-о място с шест златни отличия.

А от същински големите страни и сили в спорта в топ 10 е единствено Австралия. Общо 53 медала, четвърта позиция в истинското класиране и девето в алтернативното, със спечелен медал на всеки 516 хиляди души.

От 89 страни, взели поне медал от Париж, на последно място в тази класация е Индия със своите шест отличия. Което на база на огромното население на страната прави по медал на всеки 234 милиона души.

Сходна е ситуацията за Пакистан, където с 220 милиона души население по последни данни, страната има само един медал - първи от 32 години насам и първо злато от 40 години. Спечели го Аршад Надеем в хвърлянето на копие.

В името на куриоза: 220-милионният Пакистан има абсолютно същият актив медали като 67-хилядният остров Доминика.