ДСБ искат обяснения от ПП - трябва ли министрите сами да се договарят с ГЕРБ и ДПС

Напрежението между коалиционните партньори лъсна покрай изявленията на Асен Василев за оставката на здравния министър

Актуални новини
12:10 - 07 Декември 2023
1404
ДСБ искат обяснения от ПП - трябва ли министрите сами да се договарят с ГЕРБ и ДПС

Напрежение между коалиционните партньори в "Демократична България" и "Продължаваме промяната", или по-скоро между ДСБ и ПП лъсна покрай изявленията на Асен Василев за оставката на здравния министър Христо Хинков. Зам.-шефът на ДСБ Йордан Иванов, които е и депутат от ПП-ДБ, поиска обяснения за изявлението на съпредседателя на ПП. 

Ден по-рано Василев каза, че не е негова работа да иска оставката на Хинков, но намекна, че всеки министър трябва да се оттегли, ако не среща подкрепа от партиите, стоящи зад правителството. Заради опита на Хинков да смени шефа на "Пирогов" Владимир Димитров, ГЕРБ и ДПС се заканиха да бойкотират законите на Министерския съвет, а Василев обяви, че не може парите на държавата да са заложник на който и да било болничен директор.

Иванов отбеляза, че в ДСБ са разбрали от изказването на Василев, че всеки министър в сам трябва сам да търси своята политическа подкрепа. "Нас ни притеснява, защото това означава, че всеки министър сам трябва да се договоря с ГЕРБ и ДПС", заяви депутатът. Хинков пък бил