Дупница строи нова църква с дарения

У нас
15:54 - 30 Март 2023
1853
Дупница строи нова църква с дарения

Първа копка на нов православен храм "Свети Мина" беше направена днес в Дупница. Идеята за изграждането на храм в най-големия жилищен квартал на града ж.к. „Бистрица“ е в процес на реализация отпреди пет години, когато се извършваха ремонтните дейности по надземната и подземната инфраструктура в района. Първият опит за създаването на храма е отпреди 29 години.

По предложение на кмета Методи Чимев, Общинският съвет в града предостави имот на Светия синод за храм, а в началото на тази година е издадено и разрешение за строеж от главния архитект на общината. „Предвиждаме да се направи и парк, място за почивка на хората в квартала, където живеят около една трета от жителите на града“, каза за БТА кметът на Дупница Методи Чимев.

Днес е исторически ден за Дупница. Полагаме основен камък за изграждането на православен храм в чест и памет на Св. Мина, каза Белоградчишкият епископ Поликарп, които извърши освещаването и полагането на първия камък на храма. В церемонията участваха и свещениците от Дупнишката духовна епархия.

Епископ Поликарп пожела на събралото се множество, всеки един от тях да намира утеха и отговор на въпросите, които го терзаят в новия храм, а той да е притегателен духовен център за всички. „Влизайки тук, нека всеки да получава онова, което му е необходимо. В 21-ви век народът има нужда от вяра, надежда, утеха и любов, от православно въздигане на душите и телата.

В този материален свят имаме нужда от духовното и непреходното“, каза още владиката. Той пожела на всички скоро да се съберат отново, за да бъде и осветен новият храм.

Гост на събитието беше служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. „За мен е изключително усещането да присъствам на това събитие, в полите на най-красивата ни планина, още повече, защото съм родом от Дупница и тук са всичките ми корени. Дядо ми е писал историята на този град“, каза министърът. Надявам се и по-скоро да стане храмът, за да ни прави по-добри, да пази здравето на хората и да ги обединява. Религията и здравеопазването са свързани – ние лекуваме физиологията на хората, а църквата – душата“, коментира министърът.

Изграждането на храма става с дарения, набирани от инициативен комитет.