Дупничанин наруши заповед за защита от домашно насилие и преби жена си и децата си

Общество
17:45 - 05 Септември 2024
3073
Дупничанин наруши заповед за защита от домашно насилие и преби жена си и децата си

Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение "Задържане под стража", по отношение на обвиняем от прокуратурата за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди на три лица в условията на домашно насилие.

На 2 септември в Дупница, обвиняемият П.Т. не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд – Дупница на 30.05.2023 г. С нея му е било забранено да приближава на по-малко от 50 метра жена, с която бил във фактическо съжителство, местоработата й и местата й за личен отдих и социални контакти за срок от 18 месеца. Въпреки забраната П.Т. влязъл в обитаваното от жената жилище и й нанесъл удар в лицето. Обвиняемият упражнил физическо насилие и спрямо непълнолетните му дъщери, се посочва в искането на Районна прокуратура – т. о. Дупница.

Районен съд - Дупница намира, че от събраните на този етап доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършените четири престъпления, а именно неизпълнение на съдебно решение и причиняване на леки телесни повреди на непълнолетните си дъщери и жената, с която живее на съпружески начала в условията на домашно насилие. Писмените доказателства сочат, че обвиняемият може да извърши и друго престъпление, ако не бъде взета мярка за неотклонение по отношение на него, с оглед цялостното му поведение по отношение на близките му и несъобразяване със заповедта за защита, издадена въз основа на съдебно решение. Не са събраха доказателства, че същият може да се укрие от наказателно преследване, но наличието на обоснованото предположение за авторството на деянията и реалната опасност същият да извърши и други престъпления обосновават кумулативната предпоставка на чл. 63, ал. 1 от НПК и съдът следва да вземе мярка за неотклонение „Задържане под стража" по отношение на обвиняемия П. Т., пише в мотивите си съдия Ели Скоклева.