Дутерте може да забрани Facebook на Филипините

Новини
14:22 - 29 Септември 2020
2730
Дутерте може да забрани Facebook на Филипините

Президентът на Филипините Родриго Дутерте открито постави под въпрос дали да забрани Facebook, след като американската социална мрежа реши да премахне профили, за които президентът на Филипините твърди, че защитават националните интереси и се използват за борба с бунтовниците.

Миналата седмица от Facebook заявиха, че са премахнали група фалшиви профили, тъй като техните потребители са се опитали да скрият истинската си самоличност и са действали координирано с намерението да "заблудят други потребители".

Дутерте каза, че засега не е обмислял конкретни ходове по този въпрос, но по време на вчерашната телевизионна изява даде някои насоки.

„Казвам на Facebook, че бунтовниците искат да свалят правителството. Каква е целта на вашата работа във Филипините, ако не можете да ни помогнете да предотвратим свалянето на правителството? Ако не можете да помогнете за защитата на държавните интереси, все пак можем да поговорим и да се опитаме да намерим или да не намерим решение. Но ако не го намерим, ще съжалявам", каза Дутерте.

Критиците на филипинския президент, независимо от случая с Фейсбук, разкритикуваха Дутерте, че използва мрежа от фалшиви акаунти в социалните медии, за да стимулира фалшива подкрепа от обществеността и да маргинализира своите критици и опоненти.