Два хеликоптера в Сандански и Петрич пръскат срещу марокански скакалци

13 хиляди декара пасища и ливади са засегнати

Актуални новини
12:53 - 24 Юни 2024
1581
Два хеликоптера в Сандански и Петрич пръскат срещу марокански скакалци

13 хиляди декара пасища и ливади са нападнати от марокански скакалци в района на Сандански и Петрич. Тази сутрин започна пръскане срещу вредителите, като във въздушната акция се включиха два хеликоптера. Третирането ще продължи и в следващите дни в района на няколко села.


„Към момента площите са пасища, ливади, изоставени земи, което е хубаво, защото скакалците не са стигнали до земеделските територии, които, както знаем, ще създадат проблеми за производителите. Наистина това е бедствие – преди няколко години също е имало такова нашествие, така че колкото по-бързо предприемем действия и спрем намножаването на скакалците, толкова по-бързо ще бъде овладяно и самото бедствие”, коментира областният управител на Благоевград Георги Динев.

Според гл. инспектор към ОДБХ – Благоевград Соня Джандарова скакалците имат поколение само веднъж годишно. „Има устно гризещ апарат, който всъщност изяжда листата, стъблата, всички разклонения на земеделските култури, че даже и плодове, и по този начин може да компрометира реколтата”, посочи още тя.