Два ключови вота решават съдбата на Джузепе Конте

Правителството на премиера изпадна в криза, след като двама министри подадоха оставки

Свят
13:17 - 18 Януари 2021
919
Два ключови вота решават съдбата на Джузепе Конте

Политическото бъдеще на италианския премиер Джузепе Конте е заложено на карта. Днес той ще се изправи пред вот на доверие в по-голямата камара на парламента, след разпада на управляващата коалиция. Дори и да оцелее при гласуването в Камарата на депутатите, обаче, във вторник го очаква още едно препятствие - нов вот, но в Сената, по-малката камара.

56-годишният Конте се нуждае от одобрението и на двете камари, за да запази мястото си като министър-председател на страната. В случай, че загуби, цялата му администрация може да бъде принудена да подаде оставка.

До ситуацията на Конте се стигна, след като  двама министри от коалиционния кабинет подадоха оставки. Бившият премиер Матео Ренци отдавна заплашваше да оттегли подкрепата си за правителството. Но едва миналата седмица той обяви, че двамата министри от партията му "Италия Вива" се оттеглят. Така премиерът загуби мнозинството си в горната камара на парламента. 

Това означава, че дори и да оцелее този вот на доверие, италианският премиер все пак ще трябва или да намери друг партньор за своя лявоцентристки съюз, или да склони да сключи сделка с Ренци. В противен случаи предстоят нови избори, които могат да се окажат по-благоприятни за десните популисти в страната

Все още съществува надежда, че Конте би могъл да създаде нова коалиция - третата от влизането му в длъжност през 2018 г., или да намери начин да създаде правителство на националното единство.

Конфликтът между Конте и Ренци всъщност бе породен от спор относно начина, по който трябва да се похарчат 200 млрд. евро финансова помощ, предоставени на страната от ЕС за справянето й с икономическите последици от пандемията. Ренци настояваше за повече инвестиции в здравата система и за спешно финансиране на правителството.