Два месеца след вота: ГЕРБ са №1, Радев потъва

Парламентът, правителството и президентът - с нисък рейтинг

Новини
10:00 - 12 Декември 2022
5809
Два месеца след вота: ГЕРБ са №1, Радев потъва

Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври, сочат данните от национално представително проучване на изследователски център "Тренд"по поръчка на "24 часа".

От данните е видно, че ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите.

"Продължаваме Промяната" държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и "Възраждане" (11,3%).

БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от "Демократична България" с подкрепа от 7,3% и "Български възход" (4%).

През декември социолозите отчитат рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента - 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет.

Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и "Възраждане".

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните, отчитат още от "Тренд".

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните

През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".