Два руски кораба пристигнаха в Китай

Русия
11:33 - 06 Юли 2023
1572
Два руски кораба пристигнаха в Китай

Китай посрещна два руски кораба, които преди това преминаха покрай Тайван и Япония, предаде Ройтерс.

Очаква се плавателните съдове да се включат в съвместно учение на руския и китайския военноморски флот, с което да демонстрират трайното си военно сътрудничество.

Фрегатите "Громкий" и "Совершенний", които са част от базирания във Владивосток руски Тихоокеански флот, акостираха вчера на пристанището в Шанхай, съобщи китайската държавна телевизия. 

В рамките на седемдневната си визита те ще отработят задачи, свързани с движението на формированията, комуникацията и спасяването по море, предаде БТА.

Същите руски кораби в края на миналия месец преминаха край Тайван, припомня Ройтерс. По-късно те плаваха и край японските острови Окинава, където е разположена голяма американска военна база. 

След като китайският президент Си Цзинпин се срещна са руския си колега Владимир Путин в Москва, двамата лидери разпространиха съвместно изявление с обвинения към Вашингтон, че подрива глобалната сигурност, и към НАТО, че се намесва в Азиатско-тихоокеанския регион. Тогава Китай и Русия си обещаха, че ще поддържат по-силни военни връзки, отбелязва Ройтерс.

В понеделник китайският министър на отбраната Ли Шанфу се срещна в Пекин с командаващия руските военноморски сили Николай Евменов.