Два турски кораба ударени от снаряди в Херсон

Украйна
20:33 - 25 Януари 2023
4381
Два турски кораба ударени от снаряди в Херсон

Два турски плавателни съда са пострадали в пристанището на южния украински град Херсон вследствие на избухване на снаряд, съобщи днес агенция Демирьорен, позовавайки се на представител на компанията оператор на един от корабите, предаде ТАСС.

По думите на цитирания представител пострадалите кораби носят имената "Ферахназ" и "Тузла".

На товарния кораб "Тузла" в резултат на попадането на шрапнел е избухнал пожар, съобщи представителят на компанията "Чакъроглу денизджилик" Хюсейин Чеби.

По-рано днес Ройтерс предаде, позовавайки се на видеозапис от мястото на събитието и източници от корабоплаването, че турски товарен кораб е бил ударен от ракета в пристанището на Херсон, което е причинило пожар.

Ракетата е ударила мостика на кораба "Тузла" вчера и е причинила пожар, заяви компанията за морска сигурност "Амбри". Видеозапис показва пламъци, които обхваща командното помещение на кораба.

Корабът, който е блокиран на пристанището от февруари 2022 г., е собственост на компанията собственик "Чайели Шипинг", отбелязва агенцията.

Според източник от корабоплавателния сектор заяви, че има 12 турски кораба, закотвени в различни украински пристанища, включително Херсон, които не попадат под обхвата на сключеното с посредничеството на ООН черноморско зърнено споразумение.

"Имаше така миналата нощ, най-вероятно срещу пристанището, и експлозивен заряд изглежда е ударил кораба. Турските кораби в Херсон са обслужвани от малоброен екипаж, така че няма ранени или жертви", посочи източникът, пожелал анонимност.