Двама българи с трансплантации отиват на специално Световно по плуване

Единият е Огнян Ганчев, най-дълго преживелият българин с трансплантирано сърце и най-възрастният трансплантиран, сега е на 63 години

Новини
19:42 - 01 Април 2023
2678
Двама българи с трансплантации отиват на специално Световно по плуване

Двама българи се подготвят да заминат на другия край на света и да плуват със специална мисия. Георги Пеев и Огнян Ганчев са мъжете, осмелили се да участват на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия, без никаква подкрепа от страна на държавата, разчитайки само на огромната помощ на близки и приятели, предава БНР.

Очакват да се представят достойно и да привлекат вниманието ни към кауза, за която работят от години.

С тази мисия се е заел Георги Пеев от Хасково – първият българин, трансплантиран с два органа, който има пет медала от едно европейско за трансплантирани.

В момента се готви за първото си световно, а Австралия за него е мечта. Това ще бъде първото голямо състезание за трансплантирани след пандемията. Георги се вълнува.

За Австралия заминава и Огнян Ганчев, най-дълго преживелият българин с трансплантирано сърце и най-възрастният трансплантиран – сега е на 63 години.

Петкратен европейски шампион, той става четвърти на Световното в Аржентина и Уругвай преди години. И той ще плува, ще участва и в надпреварата по бадминтон. Пожела да разкаже за емоциите си след като се върне.

Двамата българи отиват на това състезание без подкрепа от държавата. За разлика от други страни с многобройни отбори. 

С трансплантирани сърце и бъбрек, Георги споделя, че е в добро физическо състояние и продължава да се готви за състезанието, макар и трудно, тъй като в Хасково няма плувен басейн.