Двама епископи се борят за Доростолската епархия

Следващата неделя ще се избира между Сионий и Яков

Общество
16:43 - 18 Октомври 2020
1742
Двама епископи се борят за Доростолската епархия

Епархийските избиратели на Доростолската епархия избраха двамата кандидати за Доростолски митрополит. Това са Константийският епископ Яков, избран с 18 гласа, и Величкият епископ Сионий, избран с 12 гласа, съобщиха от Българската патриаршия.
 
Днес в Силистра се състоя епархийският избор за двамата кандидати за нов Доростолски митрополит. След отслужването на Светата литургия от наместника на овдовелия Доростолски епархийски престол - Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, архиереят е приканил епархийските избиратели да се съберат в салона на Светата митрополия, за да участват в избора на двамата кандидати.
 
След като е било установено, че всичките 18 епархийски избиратели от трите духовни околии на епархията - Силистренска, Дуловска и Тервелска, присъстват, е започнала изборната процедура. След молитва към Бога митрополит Антоний е разяснил процедурата по гласуването.
 
След това е избрано изборно бюро в състав: протопрезвитер Добри Чаков и Цветана Цанова, а урната за гласуването е била запечатана. Всеки от избирателите е получавал бюлетина, подписана от наместника, която е подпечатана с печата на Доростолския епархийски съвет. След това избирателите са се поклонили пред Светото Евангелие и пред Светия Кръст, оттеглили са се в обособена тъмна стаичка и са гласували.
 
След края на гласуването урната е отпечатана и е било установено, че всичките 18 бюлетини са валидни. Според списъка с архиереи, одобрен от Светия Синод на БПЦ-БП, са получени следните гласове: за Величкия епископ Сионий - 12 гласа, за Белоградчишкия епископ Поликарп - 2, за Агатополския епископ Йеротей - 1, за Мелнишкия епископ Герасим - 3, и за Константийския епископ Яков - 18 гласа.
 
Негово високопреосвещенство митрополит Антоний е прогласил за достойно избрани Константийския епископ Яков с 18 гласа и Велички епископ Сионий с 12 гласа.
 
След одобрението от Светия синод на БПЦ-БП на епархийския избор, в първата неделя след него, митрополитите - членове на Светия Синод на БПЦ-БП, ще изберат и канонично ще утвърдят един от двамата кандидати, който да се възкачи на Доростолския епархийски престол.