Двама индийци с COVID-19 приети в болницата в Стара Загора

Те са работили във фирмата-производител на птиче месо "Градус"

Актуални новини
16:25 - 12 Юни 2020
2477
Двама индийци с COVID-19 приети в болницата в Стара Загора

Двама от приетите в четвъртък с коронавирус пациенти в Университетската болница на Стара Загора са индийци. Състоянието им било по-добро в сравнение със състоянието на двете жени, приети заедно с тях за лечение. В момента общо в отделението на здравното заведение се лекуват 14 човека, съобщи директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

Двамата граждани на Индия са сред заразените с COVID 19 работници на фирма "Градус", най-големият производител на птиче месо у нас. До момента от фирмата съобщават за 23 техни работници с положителни за коронавирус тестове от тествани общо 427 човека. До масовото тестване, което се извършва по желание и за сметка на собствениците на предприятието, се стигна, след като в неделя 55-годишна работничка на фирмата бе приета в болница в тежко състояние и диагностицирана с коронавирус.

В началото се оказало, че няма кой да плати за лечението на двамата индийски граждани, тъй като по закон като граждани на трета страна извън ЕС те не могат да ползват услугите на българската Национална здравна каса и не им се внасят здравни осигуровки. А тъй като са в България за срок до 5 години, работодателят им не е длъжен да им прави и здравна осигуровка. От Инспекцията по труда в Стара Загора казаха, че не за първи път се сблъскват с подоен казус, породен от българското законодателство.

В конкретния случай проблемът бил решен, след като работодателят на индийците от "Градус" им направил спешно по собствено желание и за своя сметка здравни осигуровки.

Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделия /FAO/ и Световната агенция за хранителни стандарти /FSA/, увериха от "Градус" в официално съобщение до медиите. Очаква се в събота и неделя работата там да спре за допълнителна пълна дезинфекция.

От фирмата успокояват своите клиенти, че Световната здравна организация и Организацията на ООН по прехрана и земеделие посочва, че "изключително малко вероятно е хора да бъдат заразени с вируса на COVID-19 от храна или опаковки на храна.

COVID-19 е респираторно заболавяне, чийто основен път на пренасяне е от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът може се пренесе през храна или опаковки на храна". Освен това според Световната агенция за хранителни стандарти термичната обработка на хранителни продукти гарантира елиминирането на всички вируси и бактерии във всички видове храни.

По неофициална информация още 17 от тестовете, изследвани в частна старозагорска болница, където се обработват и тестовете на фирма "Градус", се оказали положителни днес, в петък, но вероятно тази бройка ще влезе в националната информационна система утре, в събота, когато ще бъдат уточнени и кои точно са носителите на заразата.