Двама министри наблюдаваха разтоварването на танкер с втечнен газ в Ревитуса

Посещението им е част от двудневната визита на българска делегация в Гърция

Новини
15:00 - 04 Ноември 2022
2450
Двама министри наблюдаваха разтоварването на танкер с втечнен газ в Ревитуса

Министрите на енергетиката и на икономиката и индустрията - Росен Христов и Никола Стоянов, посетиха гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса, съобщават от Министерството на енергетиката.

Посещението им е част от двудневната визита на българска делегация в Гърция, водена от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Домакин на срещата бе изпълнителният директор на гръцкия оператор ДЕСФА Мария Рита Гали. В нея взеха участие и директорите на „Булгаргаз“ Деница Златева и „Булгатрансгаз“ Владимир Малинов.

По време на обиколката на терминала бяха обсъдени възможностите за дългосрочно стратегическо сътрудничество. Сред основните коментирани теми бе и

потенциалната възможност за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора Гърция-България от 3 на 5 милиарда кубични метра годишно.

Обсъдено бе и инсталирането на дпопълнителни компресорни мощности за увеличаване на налягането в системата на гръцкия газопреносен оператор, както и времевия период за реализацията, формата и участието при финансирането на тези дейности.

Делегацията проследи и процеса по разтоварване на танкера с втечнен природен газ от Норвегия, предназначен за доставка през месец ноември по договора между гръцки доставчик и „Булгаргаз“.