Двама шефове и един работник с условни присъди за смъртта на скиор в Чепеларе

На 14 февруари 2015 г. 28-годишният Данаил Кънчев загина на писта „Мечи чал“

Актуални новини
12:55 - 09 Декември 2022
2049
Двама шефове и един работник с условни присъди за смъртта на скиор в Чепеларе

Върховният касационен съд потвърди условните присъди на трима подсъдими, признати за виновни за смъртта на 28-годишен скиор на ски писта "Мечи чал" край Чепеларе.

Делата са срещу изпълнителния директор на „Чепеларе спорт“ Васил Попов, прокуристът Станимир Мутафчийски и служителят Кирил Янков. Тя бяха привлечени като обвиняеми за смъртта на 28-годишния Данаил Кънчев от Шумен на писта „Мечи чал“ на 14.02.2015 г.

Данаил бил на почивка в Чепеларе по случай Деня на влюбените със своята приятелка. На Червената писта туристът пада по заледеното трасе в участък на около 300 метра от долната лифтова станция. Смъртоносният удар е върху бетонната основа на шахта от съоръженията за изкуствен сняг. Свидетел на фаталното падане станала приятелката на Данаил. Той отскача в бабуна, превърта се, при което излиза извън пистата и на около 2 метра от нея се блъска в ръба на оголената шахта. Съдебният лекар, извършил аутопсията на тялото, е категоричен, че смъртта е настъпила от удар на главата в ръба на необезопасеното съоръжение.

В края на 2019 г. Смолянският окръжен съд е признал подсъдимия Попов за виновен в това, че от декември 2014 г. до 14.02.2015 г., в  Чепеларе, на ски писта "Мечи чал", като изпълнителен директор на акционерно дружество, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – управление, ползване и поддръжка на ски писти и съоръжения за развитие на зимен спорт в ски зона, не е изпълнил задълженията и на 14.02.2015 г., причинил по непредпазливост смъртта на скиора, поради което му е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода условно с 5 годишен изпитателен срок.

Със същата присъда на подсъдимия на Мутафчийски е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода условно с 5 годишен изпитателен срок, понеже не е изпълнил задълженията, възложени му със заповед на изпълнителния директор на дружеството за обезопасяване на пистата, чрез поставяне на предпазна мрежа и дюшеци върху шахтата и съоръжението за изкуствен сняг, поради което е загинал човек.

На третия подсъдим Кирил Янков, който е работел като оператор на система за технически сняг към седалкова въжена линия, е наложено наказание от 1 условно с 3 годишен изпитателен срок.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.