Двама убити и няколко ранени след стрелба в Нова Зеландия

Свят
11:57 - 20 Юли 2023
1781
Двама убити и няколко ранени след стрелба в Нова Зеландия

Най-малко двама души и въоръжен нападател бяха убити, а други петима бяха ранени при стрелба в най-големия новозеландски град Окланд, предаде Ройтерс.

Това става часове преди началния мач на Световното първенство по футбол за жени в града.

Министър-председателят Крис Хипкинс каза, че футболното първенство ще продължи по план, като добави, че стрелбата изглежда е дело на едно лице и полицията не издирва други хора във връзка с инцидента.

"Не е установен политически или идеологически мотив за стрелбата и следователно няма риск за националната сигурност", каза Хипкинс на брифинг за представители на медиите, излъчен по телевизията.

Няма да има промяна в степента на заплаха за сигурността на Нова Зеландия, въпреки че в града ще има засилено полицейско присъствие, добави той.

Окланд посрещна хиляди участници от чужбина и туристи за деветото Световно първенство по футбол за жени, чиито съвместни домакини са Австралия и Нова Зеландия. "Очевидно бихме предпочели да не се беше стигнало до този инцидент", каза Хипкинс пред журналисти по-късно през деня.

Въоръженият нападател не е официално идентифициран, но се предполага, че става дума за 24-годишен мъж, който е работил на строителния обект, където е станала стрелбата, каза на пресконференция полицейският комисар Андрю Костър.

Той е бил въоръжен с пушка тип "помпа" и, стреляйки с нея, се е придвижвал през строителната площадка. След като стигнал до горните етажи, той e останал в асансьорна шахта и е произвел още изстрели, преди да го открият мъртъв малко по-късно. При стрелбата е ранен един полицай и 4 цивилни.