Двама учени загинаха след експлозия

Новини
10:46 - 30 Юни 2023
2296
Двама учени загинаха след експлозия

Двама италиански изследователи загинаха, когато прототип на хибриден автомобил избухна в Неапол, съобщи Националния изследователски съвет (CNR), чиито служители са жертвите на инцидента.

Учените са участвали в проекта Life-Save, който изучава възможността за оборудване на обикновени автомобили със слънчеви панели.

Оборудвана с подобна технология кола се запали и избухна по време на изпробване миналия петък в Неапол.

Служителката на CNR Мария Витория Прати получи изгаряния на 90% от тялото си и почина в понеделник от усложнения. Нейният партньор стажантът Фулвио Филаче почина в болница в Неапол в четвъртък вечерта в резултат на рязко влошаване на състоянието му.

СNR изрази искрени съболезнования във връзка със смъртта на своите изследователи.

„Загубата на два живота и при такива драматични обстоятелства дълбоко засегна научната общност във всички части на Италия. През следващите дни, в знак на уважение към жертвите и техните близки, ще бъдат отложени множество събития“, казва в съобщението на CNR.

Директорът му Рикардо Кироне в коментар за „Република“ заяви, че „автомобилът е прототип, поверен на университета в Салерно за европейски изследователски проект за хибридизация на двигатели, в който CNR не е партньор“.

Според изданието колата е била оборудвана с бензинов двигател заедно със слънчеви панели.