Двама заплашиха жена със смърт, заключиха ги

Новини
14:39 - 24 Януари 2022
1255
Двама заплашиха жена със смърт, заключиха ги

Най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража" наложи Варненскикя Районен съд двама мъже, съответно на 38 и на 32 години, привлечени като обвиняеми за противозаконно лишаване от свобода и за закана с убийство на млада жена, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдът взе най-тежката мярка за процесуална принуда по отношение на двамата мъже, спрямо които на 21 януари тази година са предявени обвинения за извършени в съучастие като съизвършители престъпления по чл. 142а, ал. 1 и по чл.144, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Пострадалата от посегателството млада жена, която е работила в магазина на 38-годишния мъж, в продължение на около денонощие и половина е била противозаконно лишена от свобода и държана против волята й в складово помещение.

От страна на двамата обвиняеми и трето неустановено по делото лице са й причинени травматични увреждания и отправени закани с убийство по отношение на нея и нейни близки, във връзка с подозрения за извършени присвоявания на средства от пострадалата. Деянията се явяват тежки умишлени престъпления, доколкото законодателят е предвидил за всяко от тях възможност за налагане на наказание "лишаване от свобода“ до 6 години.

Анализът на събраните на този етап гласни и писмени материали и доказателства по делото водят съда до обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към престъпленията, за които са им възведени обвинения. Съдът отчете, че самият механизъм на извършване на деянието, привличането към задружна престъпна деятелност на поне три лица, в достатъчна степен разкрива високата степен на обществена опасност.

38-годишният управител на магазина е неосъждан, но са налице данни и съществува реална опасност да се опитва да повлияе върху свидетели за промяна на показанията им. От справката за съдимост на 32-год. мъж е видно налагано административно наказание, но по отношение на него по делото са налични данни за съпричастност към още едно престъпление – отвличане, за което на този етап не е привлечен към наказателна отговорност. Поради високата степен на обществена опасност съдебният състав на Районен съд – Варна намира, че единствената адекватна към момента мярка за неотклонение по отношение на двамата обвиняеми се явява "Задържане под стража“.