Две оперетни прими се борят за шеф на Музикалния театър

Еделина Кънева и Марияна Арсенова, както и тенорът Марио Николов участват в конкурса за нов директор

Култура
17:31 - 13 Октомври 2022
5735
Две оперетни прими се борят за шеф на Музикалния театър

Две прими на Музикалния театър - Еделина Кънева и Марияна Арсенова пожелаха да оглавят Музикалния театър в София, показа справка в сайта на Министерство на културата по повод обявения конкурс за нов шеф на трупата. Подаването на документите вече приключи и предстои да бъде назначена дата за събеседване. Третият кандидат е известният тенор Марио Николов. И тримата музиканти са уважавани в гилдията и имат силни концепции за развитие на Музикалния театър.

Мандатът на досегашния директор на Държавния музикален и балетен център в София Марияна Арсенова изтече в началото на годината, а конкурс бе обявен през август т.г. от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Eделина Кънева е солистка на Музикалния театър в София над 20 години. Пее от 6-годишна в радиохора. Баща ѝ е треньор и в 8 клас тя се записва да тренира баскетбол. Израства между операта, сатирата и стадиона. Влиза в ролите на Зорика от „Циганска любов“ на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман и още много други.

Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА "Панчо Владигеров". Прави дебюта си на сцената на Бургаска държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг.

От 1996 година е премиер-солистка в Националния музикален театър "Стефан Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите: "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите: „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’.

Гост-солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Българската национална телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ и БНТ 2. Тя е инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. От 2012 г. е преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, специалност „Поп и джаз пеене”, а от 2017 г. е музикален режисьор в „Александра Аудио”. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.

От 2000 до 2010 г. е постоянен гост -солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите: Аполония, Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фестивали в Гърция, Израел и Германия.

От 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска опера и балет "Mamma Mia!“ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

Марияна Арсенова е родена в Пловдив, в лекарско семейство. Преди да се отдаде на музиката завършва медицински институт със специалност акушерство. През 1991 г. започва обучението си в Музикалната академия „Панчо Владигеров”. Като студентка в трети курс печели 3-то място на международния студентски конкурс по камерна музика в Енсхеде – Холандия. След завършването на Музикалната академия през 1995 г., след конкурс, е приета за солистка на Държавната опера в Стара Загора. Там коронната й роля е Розина от „Севилският бръснар” от Росини.

От 1997 г. след издържан конкурс е приета за солистка на ДМТ „Стефан Македонски”. През 2001 г. печели 1-ва награда на националния конкурс за оперета и мюзикъл „Мими Балканска”. От тогава до ден днешен тя изпълнява всички централни роли от репертоара на класическата оперета и не малко такива от мюзикълния репертоар на театъра.

Първата й роля е на Елена от „Хубавата Елена” от Жак Офенбах. След  това идват Валансиен и Хана Главари от „Веселата вдовица” от Лехар, Вера Лизавета от „Последният Валс” от Оскар Щраус, Силва от неповторимата  „Царица на чардаша” от Имре Калман, Марица от „Графиня Марица”  от Калман, Зорика от „Циганска любов”от Лехар,  Виктория от „Виктория и нейният хусар” от Пал Абрахам, Ким от мюзикълът „Мис Сайгон” от Клод –Мишел Шонберг, Айрини Малой от „Хелоу, Доли” от Джери Хърман, Деметра и Гризабела от „Котки” от А.Л.Уебър и много други. Най-много изпълняваната от нея роля е тази на Розалинда от „Прилепът” на Й. Щраус, не само на родна сцена, а и на сцените на Германия, Швейцария, Холандия, Австрия, Япония и др., по време на турнетата на театъра.

През 2004 г. е удостоена с Кристална лира, връчвана от Съюза на българските музикални и танцови дейци, за ролята на Анжел Дидие от оперетата „Граф фон Люксембург” от Лехар. От август 2010 г. до октомври 2013 г. след обединението на ДМТ „Стефан Македонски” и балет „Арабеск” в Софийски балетен и музикален център, тя е заместник директор на центъра и артистичен директор на Музикалния театър. Завършва втора магистърска степен по музикално-сценична режисура. 

От месец септември 2015 г. е директор на ДМБЦ - София. По време на честванията на 100-годишния юбилей на професионалния оперетен театър в България и 70 години Държавен музикален театър Марияна Арсенова като директор на оперетата получава големите награди на Министерство на културата – Почетен знак „Цар Симеон Велики” – Златен печат, Почетния знак на Столична община, най-голямото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Кристално огърлие, както и „Златно перо”, присъждано от Кантус Фирмус.

През 2019 г. ДМБЦ-София получава „Кристална лира” за Постъновъчен екип на култовия мюзикъл „Фантомът на операта” от А. Л. Уебър, а през 2020 г. и за постановъчен екип на друг световен мюзикъл - „Цигулар на покрива”.

Режисьор е на „Царицата на чардаша” от Имре Калман, 2018 г., редом с гост-постановчика от Виена – Адриан Холендер. Режисьор-постановчик е и на „Прилепът” от Йохан Щраус, с премиера октомври 2019 г., както и на осъвременената постановка на „Графиня Марица от Имре Калман, чиято премиера бе през март 2022 г. 

Тенорът Марио Николов е едно от най-популярните лица на оперетната сцена у нас. Завършва театрална режисура за вариететен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През периода 1990 - 1996 г. живее, учи и работи във Виена. Специализира пеене в различни висши училища, школи и майсторски класове във Виена, София и Македония. Започва кариерата си като водещ солист в НМТ “Стефан Македонски” – София. Изпълнявал е и длъжностите зам.-директор по художествените въпроси и директор на театъра. Режисира множество спектакли в различни градове в България. Гастролирал е в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Русия, Япония, САЩ и др.

През 2010 г. става притежател на наградата „Кристална лира”. 

В певческата му кариера върхов успех имат ролите му на граф Тасило от оперетата „Графиня Марица”, Айзенщайн в „Прилепът”, княз Едвин в „Царицата на чардаша”, Барийнкай в „Цигански барон”, Парис от „Хубавата Елена”, принц Раджами в „Баядерка”, Данило от „Веселата вдовица” и много др.

През 2015 г. Марио Николов бе уволнен от поста директор на Музикалния театър от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Причината според министъра бяха установени нарушения, които по думите на Рашидов довели до лошо финансово състояние на театъра. Също така Николов поставял представление в Румъния, докато е платен отпуск, което не било допустимо от закона.

Тенорът заведе дело и спечели и според решението трябваше да бъде върнат на директорския пост, но това не се случи. В момента Марио Николов е водещ на предаването за класическа музика и джаз "Вечната музика" по БНТ.