Две от банкнотите от 500 евро в чекмеджето на Борисов се оказаха истински

Новини
17:33 - 13 Март 2023
10069
Две от банкнотите от 500 евро в чекмеджето на Борисов се оказаха истински

Германските власти са информирали българската прокуратура, че две от 500-евровите банкноти, които се виждат на снимките от чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов в спалнята му, действително са пуснати в обращение от тяхната централна банка. Това е станало съответно през 2007 г. и 2009 г. Германската централна банка не разполага с други данни за тях.

Информацията бе изнесена в понеделник от Антикорупционния фонд, който се позовава на постановление на прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП)

Аферата с "чекмеджето" гръмна през 2020 г., когато редици български медии получиха по мейлите анонимни снимки от спалнята на Борисов в резиденция "Бояна". На част от тях се вижда нощно шкафче с чекмедже, пълно с пачки евро и кюлчета злато, както и пистолет. На други снимки се вижда спящият в стаята Бойко Борисов, който по онова време беше министър-председател. Още същия ден Бойко Борисов свика пресконференция и обяви, че е жертва на "гнусна копроматна атака от организираната престъпност". По това време гръмна и аферата с хазартния бос Васил Божков и той бе основния заподозрян като поръчител на акцията.

Борисов винаги е отричал автентичността на фотосите. Той допуска, че снимките са или монтаж, или пък помещението е "аранжирано" в негово отсъствие, за да се скалъпи компромата. В свое интервю преди време заяви, че прерасно знае кой е снимал, като е посочвал "Мата Хари", без да визира коя е тя. Според различни публикации в медиите, става дума за Христина Бобокова.

Прокуратурата започна проверка на серийните номера на пет банкноти с номинал 500 евро, които се виждат се на снимките. Изследват се тези пари, тъй като това са единствените, чиито серийни номера се виждат.

БНБ е казала, че серийните номера на банкнотите сочат, те би трябвало да са пуснати в обръщение от централните банки на Австрия (една банкнота), Франция (една), на Германия (две) и Испания (една). В началото на февруари 2022 г. са изпратени европейски заповеди за разследване до съдебни органи на тези държави. Франция отговаря през август същата година, че банкнота с номинал от 500 евро със серия и номер U09014849096 не съществува. Испанците все още не са отговорили. Австрия казва, че не може да провери, защото разследването е за деяния, които не съставляват престъпление по тяхното право.