Две от най-големите испански банки са готови да се слеят

Обединяването на трезорите може да доведе до загуба на хиляди работни места

Новини
14:09 - 17 Септември 2020
2003
Две от най-големите испански банки са готови да се слеят

Две от най-големите испански банки са готови да се слеят и да създадат общи активи от над 600 милиарда евро, което ще доведе до повече загуби на работни места след трудни моменти за финансовия сектор, съобщава АП.

Бордовете на CaixaBank и Bankia трябва да се срещнат в четвъртък, за да изгладят окончателните подробности за сделката, коментира служител в CaixaBank при условие за анонимност, тъй като преговорите са поверителни.

Съобщението за споразумение, по което се работи от седмици, може да бъде направено през следващите дни на Мадридската фондова борса, допълва лицето.

Връзката между CaixaBank, най-голямата банка на вътрешния пазар, и Bankia, най-големият ипотечен кредитор в Испания, може да възвести други ходове към консолидация във финансовия сектор.

Банките в Европа изпитват трудности на фона на ниски лихвени проценти, които изтласкват печалбите си от заеми, стръмен икономически спад и несигурност относно бъдещето поради пандемията, и напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Испанското правителство приветства възможното сливане, като заяви, че секторът трябва да се консолидира, въпреки че се очаква да доведе до загуба на работни места сред общия персонал от над 50 000. И двете банки акцентират върху развитието на онлайн банкирането, намалявайки нуждата от банкови клонове.

CaixaBank S.A. е една от големите три банки в Испания, заедно със Santander и BBVA и има повече от 35 700 служители и почти 4600 офиса.

С около 15,6 милиона клиенти Caixabank има над 44% от бизнес пазара, включващ компании с до 100 милиона евро годишно. Миналата година тя отчете печалба от 1,7 милиарда евро.

Bankia S.A. е създадена през 2010 г. чрез сливането на седем регионални испански спестовни банки като начин за оцеляване в тогавашната финансова криза. Това е четвъртата по големина банка в Испания по активи.

След спасителен план на правителството през 2012 г. 61,8% от акциите на Bankia се държат от държавата, а останалите се търгуват на фондовия пазар. Банката има около 15 600 служители и миналата година е отчела печалба от 541 милиона евро.

Santander и BBVA са с по-големи международни операции от CaixaBank.