Две жени и мъж станаха жертви на терапия с ботулинов токсин

Българите платили за терапия в клиника в Турция

Новини
17:30 - 06 Април 2023
2774
Две жени и мъж станаха жертви на терапия с ботулинов токсин

Трима български граждани – две жени и един мъж - са сред пострадалите от терапията за отслабване с ботулинов токсин в Турция, за която сигнализира Европейският център за контрнол и превенция на заболяванията (ЕCDC). Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От тримата пострадали български граждани само една жена се лекува у нас – във Варна. Другият пострадал е заминал да се лекува в Австрия, където живее, а втората жена е останала в Турция.

До момента са регистрирани 87 случая на ботулизъм в цяла Европа след този тип терапия за отслабване в Турция, като най-много са те в Германия и Турция.

По данни на ECDC медицинските процедури, при които са пострадали хората, са извършени между 3 февруари и 1 март 2023 г. в две частни болници: една в Истанбул и друга в Измир. Германия съобщи, че за германските пациенти инжектираните дози варират между 1 000 и 2 500 единици ботулинов невротоксин (BoNT).

Симптомите варират от леки до тежки и няколко случая са хоспитализирани. Сред хоспитализираните се съобщава, че редица са били приети в интензивни отделения и са получили лечение с ботулинов антитоксин. Сред симптомите могат да бъдат замъглено зрение, увиснали клепачи, затруднено преглъщане и сухота в устата, затруднено дишане.