Двойка е намерена мъртва след опит да прекоси Атлантическия океан

Свят
12:38 - 22 Юли 2024
1841
Двойка е намерена мъртва след опит да прекоси Атлантическия океан

Телата на двойка, тръгнала на пътешествие с яхта през Атлантическия океан, са открити на изхвърлен от водата спасителен сал почти шест седмици след като са били видени за последен път, предаде БиБиСи.

Смята се, че британката Сара Пакууд и съпругът ѝ канадецът Брет Клибъри са изоставили яхтата си и са загинали, преди да бъдат изхвърлени на остров Сейбъл близо до Нова Скотия в Канада на 12 юли.

Двойката е обявена за изчезнала на 18 юни, след като седмица по-рано напуска Нова Скотия с 13-метровата си екологична яхта Theros.

Те са били на път за Азорските острови - на около 3228 км - като пътуването е било планирано за 21 дни.

В публикация във Facebook синът на Клибъри, Джеймс, потвърди, че двойката е починала, като каза, че последните няколко дни са били „много тежки“.

Той заяви, че двойката ще ни липсва „завинаги“, като добави: „Няма нищо, което да запълни дупката, оставена от тяхната необяснима досега кончина.“

Не е ясно как мечтаното трансатлантическо пътуване на двойката е завършило с трагедия. Разследването все още е в ход, съобщиха от Кралската канадска конна полиция в неделя.

Според канадския новинарски уебсайт Saltwire една от версиите, които разследващите проучват, е, че яхтата е била ударена от преминаващ товарен кораб, който не е забелязал сблъсъка.

„Екипажът на ветрохода или не е бил в състояние да избегне сблъсъка“, или е възможно да е оставил Theros на автоматичен пилот, казва анонимен източник пред Saltwire.

Канадската брегова охрана и военните самолети не са забелязали отломки или някакви следи от лодката, съобщава Saltwire.

Във видеоклип, публикуван в канала им в YouTube Theros Adventures, двойката обяснява как пътуването им - наречено „Зелена одисея“ - ще разчита на платна, слънчеви панели, батерии и електрически двигател, използван от автомобил.

„Правим всичко възможно, за да покажем, че може да се пътува, без да се изгарят изкопаеми горива“, казва Клибъри във видеото, публикувано на 12 април.

„Вероятно това е най-голямото приключение в живота ни досега“, добави Пакууд.

Двойката се запознава случайно в Лондон през 2015 г., когат  Клибъри, пенсиониран инженер, се подготвя да дари бъбрек на сестра си.

Според личния блог на Пакууд те се оженили в Канада на яхтата си година по-късно, а през 2017 г. потвърдили обетите си на традиционна церемония в Стоунхендж.