Двойка лесбийки заби шамар на Джорджа Мелони

Дамите получиха право и двете да бъдат записани като "майки" на детето си

ЕС
15:34 - 17 Ноември 2022
3549
Двойка лесбийки заби шамар на Джорджа Мелони

Родители от един и същи пол имат право да не бъдат наричани "баща" и "майка" в документите за самоличност на детето си, постанови съд в Италия в решение, което противоречи на новото дясно правителство на страната, предаде "Ройтерс".

Премиерът Джорджа Мелони вижда себе си като защитник на християнските ценности и на това, което тя нарича "традиционно семейство", а нейната партия "Италиански братя" е особено враждебна към еднополовото родителство.

Въпреки това съдия в Рим отсъди в полза на двойка лесбийки, която се противопостави на настоящите правила за личните карти на непълнолетни, които трябва да включват препратка към родители или законни настойници.

До 2019 г. те бяха идентифицирани като "родители", но това беше променено от крайнодесния лидер и съюзник на Мелони Матео Салвини, тогавашен вътрешен министър. Той нареди формулировката да бъде сменена на "баща" и "майка".

Една от двете жени в съдебното дело е родила дъщеря, която по-късно е била осиновена от нейната партньорка, което ги прави законно признати майки. Съдията каза, че е лишено от смисъл една от тях да бъде наричана "баща".

Решението е от септември, но беше публикувано едва в сряда от Famiglie Arcobaleno (Семейства на дъгата), асоциация, която представлява родители от един и същи пол, подкрепила лесбийската двойка.