Двойно поражение за Борис Джонсън

Британските депутати отхвърлиха искането на премиера за предсрочни избори и блокираха Брекзит без сделка

Свят
08:15 - 05 Септември 2019
2171
Двойно поражение за Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън претърпя две поражения в Камарата на общините в рамките на 24 часа след подновяването на работата на депутатите. Депутатите гласуваха "за" законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка, а след това не подкрепиха искането на премиера за предсрочни общи избори.

Предложението за предсрочен вот на Джонсън бе отхвърлено от Камарата на общините с 298 гласа "за" и 56 "против". За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати, отбелязва Ройтерс. Изходът от гласуването бе очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.

Малко преди това Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Брекзит с три месеца до 31 януари догодина. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври, но не успя да убеди Камарата на общините в целесъобразността на идеята.

След гласуването Джонсън заяви: „Сега страната трябва да реши сега дали лидерът на опозицията или аз да отида в Брюксел за преговорите на 17 октомври. Всеки знае, че ако лидерът на опозицията иде там като премиер, той ще моли за отлагане, ще приеме каквото Брюксел поиска и тогава колебанията и отлаганията ще продължат още години наред“.

Премиерът бе обявил, че ако загуби вота за Брекзит ще внесе процедура за свикване на извънредни общи избори и той го стори. За одобрението на тази мярка обаче му бе нужна покрепата на две трети от депутатите. 

Веднага след обявяването на резултатите Борис Джонсън заяви, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ще остане в историята като единствения лидер на опозиция, отказал покана за избори и това е защото той не смята, че ще ги спечели. Независимо от реториката обаче е ясно, че Джонсън преживя най-тежките си два дни, откакто стана премиер. Опозицията, която твърди, че желае избори и не се страхува от тях, реши да следва набелязаната линия първо законопроектът да стане закон и да се гарантира Брекзит без сделка, и едва след това са се ходи на общи избори.