Двойно са се увеличили криптовалутите в света

172 300 души, притежават криптоактиви на стойност над 1 млн. долара

Актуални новини
21:29 - 30 Август 2024
1077
Двойно са се увеличили криптовалутите в света

Към момента в света има 172 300 лица, които притежават криптоактиви на стойност над 1 млн. долара, в сравнение с 88 200 през миналата година, според доклада на New World Wealth и Henley & Partners, предава Pariteni.bg.

Броят на чистите биткойн милионери се е увеличил повече от два пъти, достигайки 85 400 души.


Редиците на криптобогаташите са се увеличили по целия път нагоре по стълбицата на богатството. В момента има 325 крипто сантимилионери (тези, които притежават крипто активи за 100 млн. долара или повече) и 28 крипто милиардери, според доклада.

Скокът отразява бързия растеж на биткойн ETF, които от стартирането си през януари вече имат активи за над 50 млрд. долара и предизвика вълна от институционално участие.

Цената на биткойна скочи с 45% тази година до около 64 000. Тъй като стойността на други валути се е увеличила, пазарната капитализация на криптоактивите е нараснала до 2,3 трилиона долара, според Хенли, в сравнение с 1,2 трилиона долара миналото лято.

От шестимата нови криптомилиардери, петима могат да припишат новопридобитото си богатство на биткойн, „подчертавайки доминиращата му позиция, когато става въпрос за привличане на дългосрочни инвеститори, които купуват големи пакети“, заяви Андрю Амоилс, ръководител на изследванията на New World Wealth.

Според Forbes най-богатият криптомилиардер (за трета поредна година) е Чангпенг Джао, основател и бивш главен изпълнителен директор на криптоборсата Binance, чиято стойност се оценява на 33 млрд. долара. През ноември Джао се призна за виновен по обвинения в пране на пари в САЩ и се съгласи да плати глоба в размер на 50 млн. долара. През последната година богатството му се е увеличило с повече от 10,5 млрд. долара.

На второ място е Брайън Армстронг, съосновател на Coinbase, чиято стойност се оценява на 11 млрд. долара според Forbes. След него се нареждат Джанкарло Девасини, главен финансов директор на Tether, и Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy.

Разбира се, много от криптоактивите все още са под най-високите си стойности от 2021 г., а неотдавнашното покачване на биткойна по същество бележи тригодишна обиколка до тези нива. През ноември 2021 г. криптоактивите достигнаха пазарна капитализация от 3 трилиона долара.

И все пак нарастващото приемане на криптоактивите сред големите мениджъри на активи като BlackRock и Fidelity, с помощта на Morgan Stanley's търговската сила от 15 000 брокери, може да подхрани по-нататъшното създаване на богатство сред големите притежатели на криптовалути.

Криптовалутите не само ще създадат повече милионери и милиардери, но и ще променят местата, където богатите живеят и работят. Според Хенли много от новите криптобогати се стремят да се преместят в юрисдикции, които са благоприятни за данъчното облагане и за криптовалутите.

„Наблюдаваме значителен ръст на криптобогатите клиенти, които търсят алтернативни възможности за пребиваване и гражданство“, каза Доминик Волек, ръководител на отдела за частни клиенти в Henley & Partners.

За да консултира по-добре новите криптономади, Хенли създаде „Индекс на криптоприемане“, класирайки държавите според техния данъчен и регулаторен подход към криптовалутите.

Според Хенли Сингапур заема първо място в индекса благодарение на своята „подкрепяща банкова система, значителни инвестиции, всеобхватни регулации като Закона за платежните услуги, регулаторни пясъчници и привеждане в съответствие с глобалните стандарти“.

Хонконг е на второ място, следван от Обединените арабски емирства и САЩ. В САЩ, според доклада, 15% от населението притежава криптовалути.

„Това е подкрепено от силна инфраструктура, с висока плътност на крипто банкомати, банки, които са приятелски настроени към криптовалутите, и нарастващ брой предприятия, които приемат криптовалути“, се казва в доклада.