Дядо Антоний се моли с маска! Цирк или достоен пример?

Актуални новини
18:35 - 20 Април 2020
18407
Дядо Антоний се моли с маска! Цирк или достоен пример?

Западноевропейският митрополит Антоний публикува своя снимка във фейсбук, на която се моли с предпазна черна маска. По този начин владиката дава пример, че всички духовници в Българската православна църква, независимо от техния сан, трябва да спазват въведените у нас мерки за борба с коронавируса и да се съобразяват с изискванията на светските власти и на медиците за ограничаване на пандемията.

Най-младият български владика пръв сред митрополитите отправи емоционално обръщение към православните християни в началото на пандемията, в което призова всички вярващи да спазват стриктно мерките за ограничаване на заразата, предписани от местните власти. Той благослови свещениците от подчинената му Западно- и Средноевропейска епархия да служат в домовете си, а литургиите да се предават онлайн. 

"В храмовете да се спазва дистанция, а вярващите да се въздържат от целуването на светите икони, като само се покланят благоговейно пред тях. Свещениците да призовават вярващите, особено по-възрастните и болните, да си стоят у дома и там да изпълняват своите молитвени правила, като засилят духовния пост", призова тогава достойният владика и настоя свещениците да ходят с маски и с ръкавици.

Снимката на дядо Антоний обаче предизвика злостния коментар на богослова и бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев Димитров. "Циркове на Велики петък в олтара на "Св. Неделя" (позиране за снимка за мрежата). Който познае владиката, да му е честито!", написа в социалните мрежи богословът.

Самият митрополит Антоний реагира с хумор, като повторно качи своята снимка, на която е с маска и написа: "Викторината приключи!"


Българската православна църковна общност “Рождество Богородично” в Женева защити примера на владиката със следния коментар: "В Светлата седмица, когато всички православни християни имаме нужда от обединение, любов и смирение все ще се намери един, който да привлече вниманието и да се опитва да раздели общността. Но, този път не става въпрос за поредния “поп”, който живее два живота - един за пред хората, в расо и един друг, напълно различен и страшен, граничещ с най-лошия пример, който Вие не бихте го дали дори на своите неприятели!

"Да публикуваш снимка на Владика с ръце в молитва не е “цирк”! Да публикуваш снимка с подобен текст е провокация, която не подхожда и дори обижда всеки християнин. Да носиш маска, заради епидемиологичната обстановка не е “цирк”, още повече, че си призовал християните да следват санитарните предписания и самият ти трябва да бъдеш добър пример! Само преди дни, Митрополит Антоний призова всички българи именно в това, да се възстановят разрушените мостове между хората, да възкръснем по примера на Христа в по-добри и по-разумни хора, които да възродят и позабравените християнски добродетели!

Да си християнин, уважаеми дами и господа, означава да си човек, от когото Бог не се срамува. Такъв човек внася светлина в света – там, където всичко е потъмняло; внася надежда – там, където има само отчаяние и безнадеждност; любов – където има скръб, безразличие, ненавист, кавги, завист, вражда, разпри, раздели. Именно поради това, да се срамува трябва не този, който е на снимката, а лицето, което призовава към раздор, вражда и раздели на православния свят, именно в този светъл период! Но, човек не може да измени на природата си. Когато си отгледан без любов и за теб добродетел е било да клеветиш и да пишеш доноси за близките ти приятели, колеги, съратници подобни действия не ни учудват, а ни обединяват, сплотяват и ни правят по-силни в отпора срещу действията на лукавия!"

Митрополит Антоний е на мнение, че Бог ще ни избави от този вирус рано или късно. "Бог, преди да изпрати потопа на света, е търсил да намери поне няколко праведни хора. Едва когато вижда, че липсват толкова праведни хора, той изпраща това наказание. Не мисля, че това е наказание, по-скоро е изпитание ", заяви Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пред Нова телевизия. Според него жестоки са хората, а не Бог - той е любов.

Митрополитът е на мнение, че за вярващите животът започва и свършва с храма, за това той не може да бъде затворен. Това, за него, означава духовна смърт. За тези, които няма да посетят храма, митрополит Антоний заяви, че те по никакъв начин няма да бъдат омаловажени като вярващи в бога. Той даде за пример римски свещеник, който дари дихателния си апарат на младо момче, като по този начин спасява живота му. Дядо Антоний призова хората да не нарушават мерките, защото Бог не може да бъде излъган.