Дядо Христофор Събев пред Lupa.bg: ДС внедри хора в СДС и компрометира прехода

Актуално интервю
13:19 - 09 Ноември 2019
13510
Дядо Христофор Събев пред Lupa.bg: ДС внедри хора в СДС и компрометира прехода

Христофор Събев е една от легендарните личности в зората на демокрацията. Той е един от първите активисти на СДС, дисидент, основател на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на Християнския съюз. Известен е с прякора си Фори Светулката заради денонощните бдения със свещи, които организираше с призив за бърза смяна на тоталитарната система. Завършва атомна физика в Софийския университет, както и Духовна академия в София. Той е магистър по богословие и доктор по квантова физика. За разпространение на позиви преди 1989 г. и за нелегални събирания тогавашният йеромонах Христофор е лежал в затвора. Той е участник в работата на Кръглата маса и депутат от СДС в 36-то Народно събрание. През 90-те години по време на разкола в БПЦ бе отлъчен от църквата, тъй като още преди 1989 г. не признаваше патриарх Максим и твърдеше, че е назначен от ДС. Пак през 90-те за кратко емигрира в САЩ. Дядо Христофор е представител на старостилната християнска църква. Lupa.bg потърси Христофор Събев по случай 30-та годишнина от свалянето на Тодор Живков от власт и го помоли да сподели своята равносметка за събитията от онези години.

- Дядо Христофор, 30 години след началото на демократичните промени у нас сред тези, които помнят онези събития, продължавате да бъдете популярен с прякора си Фори Светулката. Знам, че не харесвате това прозвище. Защо?

- Знаете ли, хората, които ме следваха в края на 80-те и началото на 90-те, вярваха, че нося светлина на България. Но този прякор беше подигравателен и го измисли вестник „Стършел” през 1990 г. Те искаха да ме унижат. Но без да искат налучкаха истината – че аз нося светлина. Тези, които ме уважават ми викат „Дядо владика” или „Ваше Високопреосвещенство”. Аз усещам кога някой е искрен с мен и кога не и затова не се сърдя на тези, които ме уважават, но същевременно ме наричат Фори Светулката.

- Какво смятате за свое най-голямо постижение през годините на прехода?

- За мен голяма победа бе разсекретяването на досиетата и особено на досиетата на митрополитите от Българската православна църква. Както знаете, аз бях отлъчен от официалния Синод на Максим, защото никога не съм признавал неговата власт. Аз бях слуга на Господа. Благодаря на Бога, защото моят закрилник Свети Йоан Златоуст умира отлъчен от църквата и заточен в Мала Азия, а след 30 години го канонизират. Аз нямам претенции да ме канонизират, за мен е достатъчно, че светец ми е дал велик пример. Някои твърдяха, че съм настоявал за демократизация на църквата. Това не е вярно.

Църквата не може да бъде демократична, защото тя има един монарх и това е Господ Исус Христос. Отвратен съм от всякакъв вид управления – монархии, републики. Аз съм за теокрация – Бог да управлява. То ще стане при Апокалипсиса. Библията може да бъде едно ръководство за управление на хората. Сега продължавам да се боря да бъдат разсекретени досиетата и на покойните общественици от началото на прехода.

Боря се за пълната истина, защото всяко замазване на истината ни докарва до това дередже – хората да се чувстват излъгани. Всичко става по Божията воля. Не мислете, че нашата борба тогава можеше да доведе до победа, по простата причина, че всичко беше нагласено. Много хора бяха внедрени, имахме работа с един изключително опитен противник и все пак успяхме да постигнем много работи.

- При отварянето на досиетата стана ясно, че немалка част от ръководните дейци и депутати от СДС са били агенти на ДС? Това не компрометира ли самия преход?

- Тези агенти на ДС бяха изпратени специално в СДС от ДС и сменяха табелката от БКП на СДС. Да, компрометира прехода. Както знаете, аз бях отстранен от самото начало, за да не преча на ограбването на България. Иван Костов и Стефан Савов ме отстраниха през 1994 г. на Национална конференция докато през това време бях в САЩ. Намериха повод, че баща ми е бил партиен член. Стефан Савов най-много говореше срещу мен, а самият той имаше досие.

Савов е преводачът от испански на книгата на Ернесто Че Гевара - „Мисля за безсмъртието на революцията”, издание на „Партиздат” от 1981 г. С този превод Савов изпълни комунистическа международна поръчка, а освен това беше зам.-председател на Съюза на преводачите. А произходът му е профашистки. Баща му е рязал партизански глави. А аз му вадех очите – а той имаше досие и изпълняваше нареждания срещу мен. Не виждам защо ме отстраниха от СДС след като аз не съм ползвал нищо по време на комунистическата власт. Родителите ми бяха изключително честни хора. Нито са крали, нито са лъгали.

- Дядо Христофор, твърди се, че баща ви е бил офицер от ДС и че вие също сте имали вземане-даване с комунистическите служби и като физик се работили в секретни поделения. Има ли нещо вярно в това?

- Не, няма – баща ми никога не е бил офицер от ДС, а аз никога не съм работил в секретни поделения. Баща ми беше старшина в габровското МВР и не е бил шеф на концлагер. Не е бил богат човек и затова аз не смятам, че е бил номенклатура. Той беше идеалист и вярваше в комунистическата идея, но преди да умре прие Свето причастие. Не се срамувам от татко си, че той, човекът се е заблуждавал. Той си беше редови, честен комунист, активен борец срещу фашизма. Баща ми беше пенсиониран на 50 години, защото нарекъл едни комунисти „червени буржоа”.

Аз не съм ползвал нищо от комунистите. Никога не съм учил в Москва, както се твърди. Работил съм 2 години на космическата станция на връх Мусала и в Тяншан. На Мусала имаше медни тръби с гайдерови броячи и с тези броячи ние брояхме частиците, които падат от Космоса и ги отчитахме. Това не е секретен обект, напротив, работехме с допотопна апаратура от времето на Втората световна война. Космическо лъчение – това е лъчението, което пада от Космоса –това не може да се засекрети.

Лъчението, което пада от Космоса всички го хващаме. Фактът, че целият отбор по ски, в който беше и Сашо Диков, спеше в станцията по космическо лъчение доказва несекретността на лабораторията. На мен ми намалиха поведението и ме отстраниха от учкома на гимназията, защото водих ученици на църква, защото защитавах една идеалистическа философска система, в която имаше Бог. И градският комитет на БКП в Търново през 1960 г. се занимаваше с мен по донос. Когато следвах физика не ми искаха членски внос за Комсомола, т.е. аз още от малък бях една черна овца.

- А ДС пробвало ли е да ви вербува?

- Пробваха, но не успяха. Предлагаха ми да ме направят бързо-бързо владика. Мой приятел и състудент по физика се опита да ме вербува през 1986 г. Той работеше тогава в Окръжния комитет на БКП в Габрово. Казах му: „Приятелю, който служи на двама господари е лакей”. Исус Христос казва: „Не може да служите на Бога и мамона”. И отказах да сътруднича на тайните служби, не съм работил и в секретни области. Разработван съм от ДС по оперативно дело „Фанатик” заради четири религиозни шествия преди 1989 г. Аз съм бил възпитаван от дядо си. Той ме водеше по манастири и затова бях санкциониран.

По случайност ме приеха да следвам атомна физика, защото тогава нямаше кандидати. Бях се отказал от физиката, а след това се върнах към нея. През 2013 г. защитих докторска дисертация в Техническия университет в Габрово и го направих по материални съображения, защото три години взимах стипендия и бях безработен.

Доволен съм, че и сега се занимавам с физика. Не съжалявам за нищо, което съм направил през живота си, защото съм го направил с благородни цели. Не съм се обогатил.

Нямам собствено жилище или каквито и да било други имоти. Живея в приземен етаж във Велико Търново. Имам пенсия от 500 лева, която се счита за голяма, благодарение на това, че 3 години бях в парламента и бях с ранг на министър като председател на парламентарната комисия по вероизповеданията. Чудя се как другите хора преживяват с пенсии от по 200 лева. Хорицата направо си умират. За една част от населението ситуацията е страшна.

Не пия и не пуша. Имам един компютър, дрехи и книги. Това е моята собственост.

Имах 8 декара от баща ми и ги продадох за 1000 лева преди време, защото имах анемия и трябваше да ям. На 73 години съм и се чувствам добре и то най-вече, защото съвестта ми е чиста, никога не съм крал и не съм се облагодетелствал от нищо.

- А защо г-н Иван Костов ви е имал зъб?

- Аз настоявах за формиране на средна класа и затова Иван Костов ме намрази. През 1994 г. исках да се отпусне кредит от 10 милиарда за малки предприятия. С него не се разбирахме. Костов не беше основател на СДС, той беше експерт. Той се лепна към СДС в последния момент и стана член много късно, почти когато бе избран за лидер на СДС. Аз го упрекнах през 90-те години защо той либерализира цените, което Луканов трябваше да направи. Казах му, че хората го псуват по опашките. И той оттогава ме намрази. За мен неговото управление беше червена десница в синя ръкавица. Костов ме е наричал „мръсник”, защото му казах истината. Бях неудобен на СДС, защото казах, че приватизацията не може да е бандитска и да се разграбва България.  

- Май още от самото начало на прехода се разочаровахте от политиката.

- Аз с политика не съм се занимавал. Моята задача не беше политическа. Тя беше за човешки и религиозни права. Спирах на три пъти да не се пролее кръв. Дори когато привържениците на БКП/БСП са ме псували и са мятали по мен бутилки аз съм ги прекръствал и съм гледал и моите хора да ги удържат да не отговарят на нападките. Не позволих и кощунство с мумията на Георги Димитров. Това не биваше да се случва особено с умрял човек, независимо какъв е. Не е редно да се държи и непогребан човек, не е редно и някой да се гаври с труп. Бойко Димитров си го погреба после според техните ритуали. На 3 април 1990 г., когато БКП се преименуваше на БСП дъртите комунисти ги докарваха с рейсове за митинг точно до нашия митинг. Те минаваха покрай нас и викаха: „Смърт на попа, счупи му черепа на попа! С кръв сме я взели, с кръв ще я дадем!”. Обърнах се към моите хора, накарах ги на застанат на колене и започнах да чета молитвата „Отче наш” и множеството повтаряше след мен. Бяхме с гръб към комунистите. Като фон се чуваха крясъците на Луканов на митинга, който викаше: “Да живее БСП!” и ругатните на комунягите срещу нас!

- Дядо Христофор, мнозина ви обвиняват за разкола в Българската православна църква. С днешна дата съжалявате ли за този разкол?

- Това не беше разкол. През 90-те години трябваше да стане декомунизация на църквата, но това не се получи. Още тогава проблемът на Българската православна църква беше, че нямаше истинско представителство. Разделяне може да има, когато има нещо реално, а те не са реална църква. На 5 ноември 1992 г. Върховният съд се произнесе, че Максим не е легитимен, т.е изборът му не е редовен.

Има документ - решение на Политбюро от 1971 г. Максим да бъде избран за патриарх. И той е наложен за такъв от безбожния режим. Това за мен не е църква, след като не е получила властта си от Бога, а от ДС и от БКП. Аз не принадлежа към Българската православна църква. Това е църква на Държавна сигурност. БПЦ е нарушила 30-то апостолско правило, което гласи: „Епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него.” От 1950-та година всички архимандрити първо са ставали сътрудници на Държавна сигурност, а след това са ръкополагани за епископи. Те са приемали съглашението с комунистическата светска власт. ДС ги вербуваше с компромати, че са гейове и така ги държеше.

Аз приех монашеството в женския манастир в Арбанаси „Света Богородица”. Не исках да съм в мъжки манастир, защото иначе щях да се сбия с тези, които сега по модерному се наричат гейове. Много пъти съм казвал, че разполагам с документ, от който става ясно, че Максим също е бил агент на ДС. Картончето е унищожено, но има сведение, че секретното му име е Преслав. Нека всички в Синода се покаят.

Аз искам да ги спася. Не мразя никого. Исках църквата да се оправи, а те ме взеха на мезе и се отнесоха с голяма злоба към мен. Още като епископ Максим е бил вербуван, а през 1960 г. е избран за Ловчански митрополит, а през 1971 г. бай Тошо го прави патриарх. Но когато е станал патриарх, са му унищожили картончето. Бай Тошо води Максим в Хелзинки през 1976 г. на международна конференция за човешките права, за да декларира, че в България има свобода на религията. Максим го има на кинопреглед и го даваха как припка след Тодор Живков и лъже, че в България има религиозна свобода. А едно от условието на чуждестранните банки да отпускат заеми тогава е да има човешки права в дадена страна.

- Дядо Христофор, съжалявате ли, че подкрепихте т.нар. алтернативен синод начело с Пимен, който също се оказа агент на ДС? Тежи ли ви днес, че сте стигна до грозни сцени между духовници по време на разкола?

- Да, и Пимен се оказа доносник. Това е нещастието на България, че църквата не се прочисти от агентите на ДС. Аз се разочаровах и от т.нар. алтернативен синод, след като разбрах, че и там има агенти на ДС и затова не принадлежа към никаква българска църква. Аз винаги съм зовял за ненасилие.

- През 90-те години бяхте архимандрит Христофор Събев, сега сте митрополит Сердикийски. Как получихте този висок духовен сан и в коя църква служите?

- Аз съм в каноническа връзка с Гръцка старокалендарна църква, в която има каноническа приемственост. Господ Исус Христос казва: „Който приема, когото Аз пратя, Мене приема; а който приема Мене, приема Оногова, Който Ме е пратил.” Тази приемственост е характерна за православието. Православната църква като консервативна и традиционна, слава на Бога, поддържа приемствеността. Откъде идва приемствеността на тези, с които аз съм канонически свързан и с което се гордея? Те са я получили от Руската емигрантска църква начело с митрополит Филарет I и тази гръцка църква е получила апостолска приемственост. Бях интронизиран за митрополит преди няколко години от митрополит Христофор Месогейски на българо-гръцки събор. Той не ми е началник, нито аз на него, а ние имаме братско единение. Той е представител на истинската църква. Служа във великотърновското село Хотница с много образовани свещеници – доктори на науките, лекари, хора с богословско образование. Служим и в Перник. При мен няма комунисти и ченгета и всички имат документи, че не са били сътрудници на тайните служби.

- Каква е вашата молитва за България?

- Православните трябва да се обединяват в момента, защото предстоят апокалиптични времена. Щом възстановят Соломоновия храм, идва Антихристът. Той ще въведе електронната система, микрочиповете, имплантирани в хората. Това ще бъде новото робство. Всички, които са си продали душите на малкия антихрист - комунизма, когато дойде големият антихрист, съвсем ще предадат християнството. Призовавам към покаяние властимащите и т.нар. митрополити, защото катафалката няма ремарке, а те мислят само за материални неща. Трябва да мислят за душите си и че ще трябва да отговарят пред Бога. А аз горещо се моля България да пребъде, а тя ще пребъде, ако хората мислят за духовното, не бъдат алчни и не ламтят за пари и власт.