Първанов поиска ревизия на прехода

Бившият президент настоява комисия, като тази за досиетата, да проучи всички документи от икономическата сфера от близкото минало и да ги обяви публично

Политика
16:30 - 15 Май 2019
687
Първанов поиска ревизия на прехода

Бившият президент Георги Първанов настоя да се направи икономическа ревизия на целия преход „Нека да се създаде една комисия, като тази за досиетата, която проучи всички документи, да ги обяви публично и оттам нататък има думата съдебната власт“, заяви той в интервю за БНР.

„Българската политика е в криза. Няма политически дебат. Има безкрайни разправии, препирни, които не зареждат обществото с нови идеи, а по скоро ги мотивират негативно“, коментира Първанов, който е и екс лидер на АБВ. За оставките в правителството, той каза: „Видя се, че изпълнителната власт има много къса резервна скамейка“.

В последната година на своя президентски мандат Георги Първанов предложи политиците на прехода да напуснат политиката. "Онези, които бяхме или сме лидери от времето на прехода, трябва да подготвим своето оттегляне от върха - не рязко, не революционно", заяви той през 2011 г.

„Аз мисля, че е дълг на всички - на Първанов, на Борисов, на Станишев, на Костов, на Доган - да не изброявам всички лидери - да подготвим тази плавна смяна без конфликт между поколенията. Ще спечели този от нас - изброените от мен лидери, който успее да го направи най-добре и най-бързо", каза тогава Първанов. Напускайки "Дондуков" 2 обаче той се върна в партията си БСП, а след това се раздели с нея и оглави създадената от него партия АБВ. 

Както е известно пък през 2007 г. като действащ президент той бе осветлен от Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Държавна сигурност, работещ под псевдонима Гоце.

Днес в радио интервюто си екс президентът коментира и отношенията със Северна Македония. "Има откровена кражба на история, а най-тревожното е, че нашите съседи поставят в основата на националната си идентичност точно Илинденско-Преображенското въстание", коментира още президентът на България в периода 2002 – 2012 г. 

„Мотивира ме фактът, че българската позиция изостава от динамиката на дипломатическите отношения на Балканите. Имаме един не лош договор, подписан преди 2-3 години, но той се оказа морално остарял. Все по-често се говори за изграждането на македонската държава на основата на Илинденско-Преображенското въстание, което си е кражба на българска история. Тези неща няма да се решат в специалната комисия, тъй като тя няма мандат за такива решения – категорични и безусловни. Трябва да има нов договор или анекс към сегашния“, заяви Георги Първанов. Според него ако това не бъде направено, претенциите към нас ще се увеличават.