Дядо Джо зове света да поднови битката с ковид

Жертвите на коронавируса в САЩ доближават 1 милион

САЩ
18:52 - 12 Май 2022
4490
Дядо Джо зове света да поднови битката с ковид

Американският президент Джо Байдън призова днес световните лидери да подновят международния ангажимент за борба срещу КОВИД-19, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато жертвите на коронавируса в САЩ доближават 1 милион, предава БТА.

Байдън нареди американските знамена да бъдат спуснати наполовина в знак на почит към хората, загубили живота си в резултат на коронавируса, и предупреди света да не се успокоява.

"Тази пандемия не е свършила", каза той на втората глобална среща на върха за пандемията. "Днес ние отбелязваме трагичен праг тук в САЩ - 1 милион жертви на ковид, 1 милион празни столове около семейната маса", заяви американският президент.

По данни на университета "Джонс Хопкинс" КОВИД-19 е отнел живота на почти 999 000 човека в САЩ и на над 6,2 милиона по света, откакто се появи в края на 2019 г.

Байдън направи обръщение при откриването на виртуалната среща на върха с предварително записано изявление, в което настоя, че борбата срещу КОВИД-19 "трябва да остане международен приоритет".

"Тази среща на върха е възможност да подновим усилията си, за да продължим да натискаме педала на газта, когато става дума за овладяване на тази пандемия и предотвратяване на бъдещи здравни кризи", каза той.

САЩ са домакини на виртуалния форум заедно с Германия, Индонезия, Сенегал и Белиз. Това е втората подобна световна среща. Първата беше през септември миналата година, отбелязва АП.

Байдън призова Конгреса да осигури повече финансиране за тестване, ваксини и лечение. Засега обаче законодателите не са склонни да направят това.

Според Държавния департамент Вашингтон е предоставил близо 540 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 на над 110 държави и територии - повече от всяка друга държава. След доставянето на над 1 милиард ваксинни дози на развиващите се страни, проблемът не е липсата на достатъчно количество, а това, че няма логистична подкрепа за достигане на ваксините до хората. Правителствени данни показват, че над 680 милиона дарени дози са останали неизползвани в развиващите се страни, защото е наближавал краят на срока им на годност и не е било възможно те да бъдат поставени достатъчно бързо.

"Ние имаме десетки милиони непоискани дози, защото страните нямат ресурсите, за да изградят своите вериги от системи за замразяване; за да се борят с дезинформацията; и за да наемат екипи, които да поставят ваксините", каза по-рано тази седмица говорителката на Белия дом Джен Саки.

По думите й срещата "ще бъде възможност за изтъкване на факта, че имаме нужда от допълнително финансиране, за да продължим да бъдем част от тези усилия по света".

"Ще продължим да се борим за повече финансиране тук", каза Саки. "Но също така ще продължим да оказваме натиск върху другите страни да направят повече, за да се помогне на света да постигне напредък", заяви тя.