Дядо Коледа се хвърли за кръста във Варна (СНИМКИ)

20-годишният кадет Александър Матев извади разпятието от ледените морски води 

Актуални новини
14:11 - 06 Януари 2021
2982
Дядо Коледа се хвърли за кръста във Варна (СНИМКИ)

20-годишният Александър Матев извади кръста на Богоявление от ледените морски води  край Първа буна във Варна. За Александър това е второ хващане на кръста, през 2019 година той отново хвана богоявленския кръст в Морската столица.

В момента Александър е студент във Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, тренира водна топка, а в останалото време работи като разносвач на храна по домовете.

На варненци Александър пожела да бъдат здрави и всичко да мине по-леко. 105 бяха смелчаците, които взеха участие в традиционния за Йордановден ритуал. Най-малкият участник е едва на 9 години, а най-големият на 56 години.

Варненският зевзек Росен Марков също се хвърли във студените води, облечен в костюм на дядо Коледа.

За първи път тази година обаче възникна куриозна ситуация, при която един от участниците в надпреварата се оказа по-нетърпелив от останалите и скочи в морето преди тях, предаде Varna24.bg. Плувецът вече беше в морето, когато Варненският митрополит Йоан метна кръста, като в това време с възмутени възгласи във водата се хвърлиха и останалите участници.

Бързакът логично беше хванал символа на вярата, а останалите плувци се спуснаха към него, като някой го обвиняваха за стореното, други започнаха да целуват светинята. 

Мъжът видимо смутен, доплува до брега и се запъти към митрополита с молба да хвърли кръста отново, като обясни, че не е разбрал в кой точно момент трябва да скочи в морето. Настъпи още по-голяма суматоха, плувците за секунди се наредиха отново на буната, а някои от тях дори не скочиха в морето. Така при втория "дубъл" най-бърз се оказа 20-годишният Александър Матев, който "спаси" вече честно Богоявленския кръст.

Стотици варненци наблюдаваха с интерес надпреварата за богоявленския символ от брега. 

Празникът започна в 9.00 ч. с тържествена литургия в Катедралния храм "Успение Богородично", но ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена, който по традиция се провежда на площада пред Катедралния храм, бе отменен, както и традиционното шествие.

Водосвет бе отслужени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Пункт за базиране - Варна. Строят на представителните блокове от Военноморските сили прие контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили.