Дядо Неделчо е най-старият българин, чукна 108 години

Столетникът от Свиленград никога не е пушил цигари и не е пил алкохол, позволява си само по половин чаша бира на ден през лятото

Актуални новини
16:57 - 04 Април 2019 (обновена)
11018
Дядо Неделчо е най-старият българин, чукна 108 години

Най-старият жив българин навърши днес, 4 април, достолепната 107-годишна възраст. Това е Неделчо Марвов Бойков от Свиленград. Дядото даже твърди, че е с една година по-стар и всъщност е на 108, което го превръща категорично в най-възрастния ни жив сънародник, но няма доказателство за това.

„Истината е, че съм роден през 1911 г., но се е получило някакво объркване в регистрите, та затова ме водят с една година по-млад. Навремето жена ми много ми завиждаше за тая работа", разказва през смях пред близките си дядо Неделчо, който има свежо чувство за хумор.

Старецът има четири деца, шecт внyци, ceдeм пpaвнyци и двама пpaпpaвнyци. Не се оплаква от никакви сериозни болежки, въпреки че годините вече започват да му тежат. Признава, че краката много го болят и не може да прави любимите си дълги разходки, но все още се обслужва сам.

Официално Неделчо Бойков е роден на 4 април 1912 г. - половин година преди Освобождението на Свиленград през Балканската война. Появил се е на бял свят в село Мерхамли, което се намира в днешна Гърция, но като бежанец от Беломорска Тракия семейството му се заселва в хасковското село Костур. Старецът е уаствал и във Втората световна война. Зaнимaвaл ce e cъc зeмeдeлиe ĸъм TKЗС. От близо 7 десетилетия живее в Свиленград.

Столетникът е известен в града с чувството си за хумор, като по-млад обичал да се събира с приятели, за да ги разсмива. „Тайната на дълголетието е в дългите разходки. Обиколил съм цялата мерия (околия)", обича да се хвали дядо Неделчо.

Старецът издава една от тайните на дълголетието си - никога не е пушил или пил ракия. Единствено си сръбва биричка през лятото, но не повече от половин чаша. Сутрин обича да пие чай от различки билки, а вечер - айран. Храни се винаги по едно и също време. Обядва точно в 12 ч., вечеря рано - около 18 часа, като задължително приема само лека, проста храна. „Ям си все едно съм на 60 години, хапвам каквато манджа ми сготви снахата - картофи, фасул, ориз, по-рядко месо” споделя той. Столетникът живее с един от синовете си и съпругата му, които полагат грижи и нито за миг не са го изоставили.

Дълголетието е традиция в рода на дядо Неделчо. Миналата пролет брат му трябвало да навърши 100 години, но малко преди кръглата годишнина, починал.

108-годишната баба Матена от Ивайловград дълго време беше най-възрастната българка, но миналата проет си отиде. Сега дядо Неделчо оглави класацията за най-възрастен наш сънародник.

Дядо Неделчо позира на миналогодишния си рожен ден със специална торта, направена от снахата