Дядо Неофит благослови Мутафчийски, генералът с маска не целува иконата (СНИМКИ)

Актуални новини
18:35 - 30 Март 2020
8675
Дядо Неофит благослови Мутафчийски, генералът с маска не целува иконата (СНИМКИ)

Патриарх Неофит и владиците благословиха днес шефа на на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и му подариха икона на Света Богородица. Днес в Синодалната палата в София се състоя среща между Негово Светейшество и епархийските митрополити с вицепремиера Томислав Дончев, проф. генерал Венцислав Мутафчийски и Емил Велинов, директор на Дирекция по Вероизповедания при МС, по повод създалата се извънредна ситуация в страната заради пандемията от коронавирус.

По време на срещата представителите на правителството и кризисния щаб изясниха ситуацията в света и у нас към днешна дата, бяха обсъдени редица въпроси, касаещи богослужебния и молитвен живот в България, както и необходимостта от създаване на организация за посрещането на Възкресение Христово.

Както вече е известно духовната и светската власт се договориха църквите да останат отворени, но Великденските богослужения да бъдат изнесени пред храма, за да се намали опасността от разпространението на коронавируса.


Накрая на срещата ген. Мутафчийски и вицепремиерът Дончев получиха благословията на патриарха. Шефът на щаба, който е и началник на ВМА, бе с предпазна маска, тъй като всекидневно е в контакт с болни хора. Предпазна маска носеше и Емил Велинов, а вицепремиерът Томислав Дончев бе без такава. Митрополитите също бяха без предпазни маски.

Lupa.bg научи, че това е било първото излизане на патриарх Неофит извън покоите му в Софийска митрополия през последните две седмици. Чрез предпазните маски, които носеха представителите на светската власт, са направили максималното да предпазят Негово Светейшество от евентуална зараза, довериха източници на Lupa.bg.


Друг любопитен детайл от срещата в Синодалната палата бе, че заради строгите мерки за хигиена ген. Мутафчийски не е свалил маската си нито за миг и поради тази причина не е целунал ръка на патриарх Неофит и не е целунал иконата на Света Богородица, която получи като подарък.


Св. Синод запозна представителите на кризисния щаб с предприетите досега мерки и взетите днес решения, а именно:

1. Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.

2. Св. Синод на БПЦ-БП, в съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си.

3. Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.


4. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.

5. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

6. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.

7. Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).

8. Миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.


9. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

10. Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.

11. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.

12. Св. Синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.


13. Св. Синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички, които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното.

В края на приема патриарх Неофит изрази своята надежда, че с Божия помощ и с общи усилия кризата ще бъде бързо преодоляна и съвсем скоро ще се завърнем към ежедневния си начин на живот в молитва към Бога в храма и с духовна радост ще посрещнем Възкресение Христово.