Дядо Неофит празнува имен ден (СНИМКИ)

Вие сте пример за милосърдие и пламенна отдаденост на вярата, подобно на Вашия небесен покровител, обърна се към патриарха митрополит Антоний

Култура
14:40 - 21 Януари 2020
3760
Дядо Неофит празнува имен ден (СНИМКИ)

Патриарх Неофит отбеляза днес своя имен ден с тържествена литургия и с молитва в катедралния храм "Света Неделя" в София. В чест на небесните покровители на Негово Светейшество - св. мчк Неофит и св. Максим Изповедник в църквата тази сутрин се събраха почти всички митрополити. Предшественикът на дядо Неофит - патриарх Максим също празнуваше имен ден на 21 януари.

По решение на Св. Синод тайнството Евхаристия бе възглавено от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства Ловчански митрополит Гавриил, Западноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и с Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската св. обители, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 


"Днес, когато светата Православна църква прославя великия Христов мъченик Неофит, клирът и народът на БПЦ се радват и празнуват деня на Вашия небесен покровител и молитвен застъпник. Св. мъченик Неофит от дните на своята младост възлюбил Бога и посветил живота си на Него. Станал пример за милосърдие, пламенна отдаденост на вярата и непоколебимо отстояване на Истината, която е Самият Господ. Това четем в житието на светеца, но познавайки Вашия живот и служение на Църквата, откриваме в него въплътен примерът на небесният Ви покровител", каза в приветственото слово към патриарх Неофит най-младият владика Антоний.


"Любовта към Бога и желанието да му служите бележи целия Ваш житейски път от юношеството до днес. Знаем с каква ревност, плам и дръзновение бяха изпълнени делата Ви в полза на Църквата на различните поприща, на които бяхте призован – протосингел на Софийска епархия, преподавател и ректор на Духовната академия, главен секретар на Св. Синод, Доростолски и Червенски митрополит. Накрая бяхте избран и за най-високото служение – предстоятел на Българската православна църква. Светските хора приемат тази длъжност като висок пост, но ние в Църквата знаем, че архиерейското служение и най-вече патриаршеското, изисква саможертва и пълна отдаденост на вярата, с което се приближава до мъченичеството", отбеляза Западноевропейският митрополит.


"В този радостен за всички ни ден отправяме молитви към Всеподателя Бог да Ви дарува още дългогодишно служение на Христовата църква, защото всички, клир, монашествуващите и миряни, Ви познаваме и сме уверени, че Вие горещо молителствате за нас пред Пастиреначалника. Приемете от името на Св. Синод на БПЦ-БП, на епископата, свещенството и миряните на родната ни църква, а също така и от мое име, най-искрена благодарност за Вашите архипастирски трудове, за това че постоянно, на думи и дело, ни показвате, че сме словесно стадо Христово и нашия път е пътя на спасение в Неговото име! Аз съм сигурен, че Вашият небесен покровител св. мъченик Неофит, пред Божия престол, горещо се моли за Вас, за Вашите трудове и дела. За много и благодатни години Светейший владико", пожела на патриарха митрополит Антоний.


"Единството и взаимната обич и подкрепа между архиереите на нашата света Православна църква е първото и най-важно условие за успеха на нейната мисия сред поверения ѝ народ и свидетелство за приемственост на църковност и духовност, които са ни завещани от нашите велики достославни предци", каза в словото си Българския патриарх Неофит.


Проповед за празника произнесе Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. Той говори върху подвига и живота на св. Неофит, както и за неговата пламенна вяра и готовност за себежертва.


В словото си патриархът не пропусна да си спомни и за патриарх Максим. "За един от тях – приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим си спомняме с особена почит и синовна любов в днешния ден, когато той също честваше деня на своя небесен покровител – дивния между отците на Църквата свети Максим Изповедник. На патриарх Максим, който с истинска ревност по Божието дело на земята стори толкова много за запазването на църковното ни единство, както и на всички наши предшественици, потрудили се усърдно, отдавали силите и живота си за съзиждането на зданието на Православната ни църква през вековете, винаги ще дължим нашата обич и признателност", каза дядо Неофит.


"Божият мир и Неговата велика милост, молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, преподобни Максим Изповедник и мъченик Неофит, и на всички от века просияли в светостта Божии угодници да бъдат с всички нас! За много и благословени години", с тези думи завърши словото си Негово Светейшество.