Дядо Неофит се изправи за имения си ден с нов жезъл (СНИМКИ)

Усмихнат, патриархът води първото заседание на Светия Синод през 2023 година

Актуални новини
15:10 - 20 Януари 2023
4162
Дядо Неофит се изправи за имения си ден с нов жезъл (СНИМКИ)

Патриарх Неофит се изправи без чужда помощ за имения си ден, а като подарък от митрополитите получи нов патриаршески жезъл, научи Lupa.bg от свои източници в Синода. Негово Светейшество откри днес първото заседание на Светия Синод за 2023 година. На днешния 20 януари Българската православна църква чества паметта на светия патриарх Евтимий Търновски.

На 21 януари пък църквата почита паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. В утрешния ден се чества паметта и на свети Максим Изповедник, който пък беше небесен закрилник на покойния патриарх Максим. Преди години, когато Неофит беше Русенски митрополит, той празнуваше заедно с патриарх Максим своя имен ден.

Името Максим идва от латински език и означава "най-голям", "най-велик". Неофит е от гръцки език и означава "новопокръстен".

Преди началото на заседанието, след изпяването на тропарите на преподобния Максим Изповедник, на светия мъченик Неофит и за празника Петдесетница, Ловчанският митрополит Гавриил, от името на Светия синод, поднесе на Светейшия български патриарх Неофит посох (посохът представлява пръчка с украсена, най-често обкована, горна част и символизира духовна власт. За разлика от жезъла, който се носи в храма по време на богослужение, посохът се носи извън храма) и панагия (медальон с богородични изображения) по повод предстоящия негов имен ден.

Митрополит Гавриил пожела на патриарх Неофит Бог да му дава сили и здраве, за да води мъдро Българската православна църква. Той посочи в словото си още, че по примера на мъченик Неофит и Светейшият патриарх от ранна възраст се е отдал в служение на Църквата, и му пожела да продължава да следва и занапред примера на светия мъченик, който да се застъпва пред Бога за него.

Светейшият Български патриарх Неофит ще отбележи своя имен ден на 21 януари. Празничната света литургия ще бъде отслужена в митрополитската катедрала "Св. Неделя" от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха.

Патриарх Неофит днес във видимо добро здраве, дори се усмихваше и по време на молитвата стоеше прав без да бъде подкрепян от свещеници, които обаче за всеки случай стояха плътно до него.

На Коледа патриарх Неофит едва стоеше изправен на краката си

През по-голяма част от тържествената литургия по време на Рождество Христово Негово Светейшество седеше в патриаршеския трон, а когато ставаше и вървеше бе плътно подкрепян от двама свещеници.

77-годишният Неофит е с доста крехко здраве. През последните три години патриархът многократно бе приеман в болници заради влошено здраве, заради операции или планови изследвания. Преди известно време дядо Неофит падна и счупи бедрената си кост и се наложи да бъде опериран.

От дълги години патриархът страда от сърдечни проблеми, от диабет и ревматизъм и изпитва силни болки в краката и кръста, които му пречат да ходи безпроблемно. Затова и пристъпва приведен едва-едва и се налага да бъде прикрепян. В началото на тази година обаче на дядо Неофит е била приложена специална терапия, която да облекчи болките в ставите и кръста, благодарение, на която вече ходи сам, научи Lupa.bg.